IPA II: Više od 11 milijardi eura za podršku reformama u zemljama proširenja

Evropska komisija predstavila je detalje podrške Evropske unije (EU) reformskim naporima u zemljama Zapadnog Balkana i Turske u narednih sedam godina. Ova sredstva, kako je dogovoreno od strane EU prošle godine, iznose 11 milijardi eura  i bit će dostupna kroz novi Instrument za predpristupnu pomoć (IPA II). 
Današnja najava daje indikativne podjele sredstava među zemljama i definira prioritetne politike koje će se finansirati. Vlasti zemalja koje su u pitanju, bile su uključene u identificiranje ključnih područja koja će imati najviše koristi od pomoći.

Konsultirani su Evropski parlament i zemlje članice EU, kao i organizacije civilnog društva, međunarodne organizacija i financijske institucije.

– Ova obnovljena pomoć izuzetno je dobra vijest za region proširenja. Ona će pomoći zemljama koje imaju evropsku perspektivu za implementaciju reformi koje će direktno uticati na građane, pomoći im da napreduju na svom putu ka EU i izgraditi mostove suradnje sa susjedim – izjavio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Financijska pomoć ciljat će strateške prioritete za zemlje koje žele da se pridruže EU, kao i jačanje regionalne i teritorijalne suradnje i investicija. Ključna područja uključuju upravu i reformu javne uprave, vladavinu prava i temeljna prava, kao i podršku ekonomskog rasta te konkurentnost.

Finansijska pomoć u ovim oblastima bit će usmjerena na podršku reformama nacionalnih sektora koji su namjenjeni specifičnim rezultatima.

Dok će osigurati kontinuitet s bivšom IPA-om, novi instrument predpristupne pomoći, IPA II, funkcionirat će po pojednostavljenim pravilima kako bi se olakšao pristup finansiranja za korisnike i kako bi dozvolio da bude više orijentiran rezultatima, fleksibilan i prilagođen specifičnim potrebama.

Temeljno definirani set indikatora i ciljeva dozvolit će precizni nadzor i evaluaciju programa. Nagrade za učinak bit će dodijeljene 2017 i 2020. godine, saopćeno je iz Evropske komisije.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close