BiHPolitika

Inzko će tražiti podršku za uklanjanje Dodika?

Uoči rasprave o BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a

Otkrivamo: Inzko će tražiti podršku za uklanjanje Dodika?

Milorad Dodik, predsjednik RS, okrenuo je leđa Zapadu iako je nekada bio važan saveznik SAD, objavio je ugledni američki list “The Wall Street Journal” analizirajući političku situaciju u našoj državi uoči nove rasprave pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Politička kriza

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), kako saznaje “Avaz”, već početkom naredne sedmice, 9. novembra, pred ovom institucijom podnijet će redovni izvještaj. Sadržaj još nije poznat, ali očekuje se da će najviše govora biti o krizi koju je posljednjih mjeseci izazvalo provođenje referenduma u manjem bh. entitetu.

Incko, kako saznajemo, neće štedjeti čelnika RS, čiji je potez izazvao jednu od najtežih političkih kriza u državi nakon Dejtona. Sudeći prema tekstu američkog lista, Incko traži podršku za njegovu smjenu!

– Dodik je bio nada za Zapad. Ali, sada on gradi vlastito carstvo. Zapadne države trebale bi razmisliti o tome da ga uklone – prenosi ugledni američki list Inckove riječi.

“The Wall Street Journal”, uoči Inckovog izvještaja, opširno se bavi upravo Dodikom.

– U BiH sve više dominiraju nacionalisti poput Dodika, koji je imao podršku Vašingtona devedesetih godina, s pomirljivim porukama o ujedinjenju države. Tadašnja državna tajnica SAD Medlin Olbraj (Madeleine Albright) Dodikov dolazak na vlast opisala je kao “dašak svježine” – navodi američki list blizak vladajućoj administraciji.

Glavna prepreka

No, list ističe, citirajući američke zvaničnike, da je Dodik sada postao glavna prepreka putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Opisuju se Dodikovi verbalni napadi na Američku ambasadu i uposlenike te napominje da već tri godine nije imao susret s ambasadorom SAD u BiH.

– Američki zvaničnici razočarani su sudbinom političara koji je bio njihov adut u izgradnji države. SAD žele da EU završi posao ujedinjenja Bosne u jednu, multietničku naciju, ali evropski blok preokupiran je drugim problemima, migracijama i Brexitom – konstatira list.

Navode da je Dodik proslavio pobjedu na lokalnim izborima tvrdeći da ga „niko ne može zaustaviti”. Dodaju da Dodik nije jedini lider koji sada odbija Zapad i njegovu viziju Bosne.

– Vladajuća stranka u FBiH približila se Turskoj i nevoljko pristaje na neke reforme i ustupke koje traži EU. Ne žele odustati od zaštite poljoprivrede i trgovine, a Dodik odbija osnivanje novih ministarstava koje traže EU i NATO – navodi se.

Vojnim puškama krše Dejton

Vašington je pomogao Dodiku da dođe na vlast, ali se on nakon poraza 2000. godine okrenuo nacionalizmu i od tada nije izgubio izbore, ističe WSJ. No, list navodi da Dodik naoružavanjem policije krši Dejtonski mirovni sporazum!

– Jačajući svoju vlast, on je regionalnoj policiji dao ovlasti da hapsi ljude zbog objavljivanja na društvenim mrežama. Te policijske snage nose vojne puške, čime se krše pravila Dejtonskog sporazuma – tvrdi američki list.

Autor: T. LAZOVIĆ

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close