Internet je napunio 25 godina

Prije 25 godina, internet je bio samo zamisao jednog nepoznatog informatičara. Od tada je postao globalni fenomen koji je promijenio živote milionima ljudi.

Britanac Tim Berners-Li je prije četvrt vijeka radio u jednoj od laboratorija Evropskog savjeta za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi kada mu je sinula ideja kako da kombinovanjem različitih tehnika olakša pregledanje i sortiranje informacija putem umreženih računara. Svoj izum predstavio je u članku objavljenom 12. marta 1989. koji se smatra “krštenicom” World Wide Weba.

“U početku su ga kolege potpuno ignorisale”, kazao je za AFP Mark Veber, kreator i konzervator programa o istoriji interneta u Muzeju istorije informatike u Kaliforniji.

Berners-Li je konačno uspio da ubijedi CERN da prihvati njegov program nakon što je dokazao njegovu efikasnost putem onlajn telefonskog imenika, prenosi B92.

Programirao je prvi veb-server na kome je bilo moguće snimiti dokumente, osmislio prvi pretraživač za pronalaženje stranica na internetu kao i mogućnost povezivanja dokumenata, tj. ono što danas nazivamo linkovanje.

“Lični računar je promijenio naš način rada, ali je interent izvršio revoluciju u čitavom nizu sektora”, rekao je Majkl Mekgvajer, analitičar u istraživačkom centru Gartner, navodeći kao primer muziku, film i medije.

Od 1995. internet doživljava brzu ekspanziju. Njegov uticaj se širi na sve veći broj aktivnosti, od čitanja preko pisanja medijskih sadržaja, do učenja, političkog angažmana, pa sve do komunikacije sa prijateljima i rodbinom.

Međutim, jedan od glavnih principa interneta – otvorenost i jednako pravo pristupa, danas je ozbiljno ugrožen.

“Problem je u tome što je moguće ograničiti sposobnost ljudi da kritikuju vladu ili napraviti internet sa više brzina u kojem je inovatorima, kritičarima i borcima za ljudska prava sve teže da dopru do šire publike”, smatra Veber, dodajući da je “mreža” tek napola izgrađena i da još uvijek nije obuhvatila cijeli svijet.

 

(vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close