Interesi svih partija iz RS-a glede Republike Srpske se poklapaju

Ovo je spin na “patriote i izdajnike” , interesi svih partija iz RS-a glede Republike Srpske se poklapaju

Spin o izdajnicima, koji pripremaju udar na RS uspješno funkcioniše već nekoliko godina. Iako se ništa nije ostvarilo od brojnih najava narandžastih revolucija, koje je izdajnička opozicija pripremala od proljeća do proljeća, od jeseni do jeseni, od zime do zime, očito je da takva agenda nailazi na plodno tlo među dobrim dijelom građana, koji vole svu mističnost teorija zavjera, poručila je u razgovoru za Vijesti.ba politička analitičarka Tanja Topić.

VIJESTI.BA: Gospođo Topić, svjedoci smo oštrih izjava na relaciji SNSD-Savez za promjene u vezi sa radom na nivou BiH. Kako komentarišete odnos pozicije i opozicije u RS?  

TOPIĆ: Odnos pozicije i opozicije u Republici Srpskoj sve se više zaoštrava, pa svjedočimo verbalnom ratu među političkim strankama. To nije ništa novo, s tim da su se prvi put pojavili neki novi momenti i svjedoci, koji daju drugačiju notu ovim trvenjima. Čini mi se da smo već zakoračili u novu izbornu kampanju, da već sad možemo nazrijeti liniju “borbe” između političkih stranaka. Za to vrijeme suštinski životni problemi građana i rješenja za njih su potisnuta u drugi plan. Tome bih dodala da su ovakve teme i sukobi, posebno oni koji se tiču zbijanja nacionalnih redova dobar lijepak za građane, koji se uvijek homogenizuju oko vrućih nacionalnih priča, ne mareći za uslove u kojima žive.
Iz ovog odnosa jasno iščitavamo kako su institucije sistema devalvirane, ponižene i dobrim dijelom ne rade svoj posao.

VIJESTI.BA: U tom odnosu posebno se ističe podjela na “patriote i izdajnike”, na kojoj insistira vladajuća većina. Kako je ocjenjujete?  

TOPIĆ: Riječ je o matrici, po kojoj funkcionišemo već duže vrijeme. Patriote se osjećaju uvijek pozvanim da budu eklsuzivni zastupnici Republike Srpske i njenih interesa, svi koji drugačije misle i delaju, bivaju proglašeni izdajnicima. Pri tome se tačno zna, ko ima ekskluzivno pravo da lijepi etikete i određuje stepen izdaje. Pri tome moram da naglasim da se interesi svih političkih partija iz RS-a glede Republike Srpske poklapaju, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji, razlikuju se načini na koji oni prakticiraju politička rješenja, što nema nikakve veze sa veleizdajom.
Ali taj spin o izdajnicima, koji pripremaju udar na Republiku Srpsku uspješno funkcioniše već nekoliko godina. Iako se ništa nije ostvarilo od brojnih najava narandžastih revolucija, koje je izdajnička opozicija pripremala od proljeća do proljeća, od jeseni do jeseni, od zime do zime, očito je da takva agenda nailazi na plodno tlo među dobrim dijelom građana, koji vole svu mističnost teorija zavjera.

VIJESTI.BA: S druge strane, vlast RS se ignorantski odnosi prema državi BiH. Koliko takav stav utiče na ukupne odnose u državi, ali i na samu RS?  

TOPIĆ: Da, posebno je zanimljiv začarani krug odnosa unutar BiH. Na jednoj strani imamo ignorantski odnos prema državi, koja se predstavlja kao nužno zlo, a na drugoj strani nisam vidjela da je neko tu gadljivost prema sopstvenoj državi iskazao odricanjem od velikih mjesečnih primanja radeći upravo u tim mrskim institucijama BiH.
Ovaj ignorantski odnos prema BiH također nije ništa novo, riječ je o realnosti koja traje. Ovaj odnos u konkretnom slučaju ima određene posljedice, makar i psihološke prirode, na Savjet ministara i nastojanje da se nepoželjni izbace iz njega, a prepuste mjesta onim drugim, koji bi bolje branili interese Republike Srpske. Riječ je o vaganju odnosa moći i vlasti, koji se  s obzirom na postojeću situaciju mogu ispoljavati upravo u Savjetu ministara. To dovodi do stalnih spekulacija, spinovanja, igara živaca oko njegove prekompozicije. Sve ostalo je već viđeno.

VIJESTI.BA: Prema Vašem mišljenju, jesu li interesi pozicije i opozicije u RS dijametralno suprotni? Kakvu poruku šalje građanima nespremnost na dogovor?

TOPIĆ: Nespremnost na dogovor je ključna odlika bosanskohercegovačke politike. Ovdje se u uslovima balkanske mačo političke kulture to doživljava kao velika slabost. Ovdje ako priznate da ste za kompomis, bivate proglašeni slabićem. Utoliko ste cijenjeniji ako lupite šakom od sto i pokažete zube. To je generalni okvir.
Na drugoj strani, zbog čega bi opozicija i pozicija morale imati dogovor. To je besmisleno, jedni vladaju, drugi nastoje sasvim legitimno zauzeti njihova mjesta. Ne moraju da se vole niti dogovaraju. Ali postoje neka ključna pitanja oko kojih je potrebna saglasnost, recimo pitanje evropskih integracija zemlje.
Ako govorimo o interesima pozicije i opozicije u RS načelno oni su identični, mislim na poglede i perspektivu u odnosu na Republiku Srpsku. I jedni i drugi su za jaku RS, uz napomenu da aktuelna vlast nastoji ojačati agendu koja znači više samostalnosti RS, u nekoj daljoj perspektivi i ka nezavisnosti RS-a, dok sadašnja opozicija Republiku Srpsku vidi unutar BiH.

VIJESTI.BA: Budući da se za aktuelnu vlast u RS vežu brojne afere, od Birča, Boske, Bobar banke, Banke Srpske, pa do afere “kilogram zlata”, koliko Vam se čini mogućim ostanak na vlasti dosadašnje garniture?

TOPIĆ: Moj utisak je da su građani Republike Srpske sasvim jasno opredijeljeni i tu nikakvi tektonski poremećaji ne mogu promijeniti tu podjelu navijača. Sem opredijeljenih imamo polovinu onih, koje politička i društvena situacija uopšte ne zanima, i očigledno im nije dovoljno atraktivna da ih izvede na izbore. To njih ne dotiče. Postojeća garniture vlasti sasvim sigurno će ostati na vlasti do slijedećih opštih izbora, za koje je suviše rano prognozirati kakav će ishod imati. Mislim da ćemo biti pametniji nakon lokalnih izbora, koje uvijek vidimo kao neki presjek i dobar indikator za dalja kretanja.
Što se tiče afera, njih je uvijek bilo, i vidjeli smo da nisu uticale bitnije na izborni rezultat. Ono što je bitno jeste da jačaju institucije sistema, da se oslobađaju političkog uticaja i da afere dobiju pravosudni epilog. Sve ostalo će biti psi laju a karavane prolaze.

VIJESTI.BA: Nezaobilazna tema je i najavljeni referendum u RS o radu Suda i Tužilaštva BiH. Vjerujete li da će biti održan, uprkos protivljenju većeg dijela međunarodne zajednice, ali i domaćih političara, kako u RS, tako i u FBiH? 

TOPIĆ: Teško mogu dati jednostavan odgovor “DA-NE” na ovo vaše pitanje. Ako je suditi po odlučnosti inicijatora referenduma i preduzetim proceduralnim koracima, onda će biti održan. Ako ga posmatramo kao reprizu referendumske priče iz 2011. godine i uticajima što međunarodnog faktora, što susjeda, onda ga neće biti.

VIJESTI.BA: Ukoliko bude održan, kakve će posljedice izazvati referendum?

TOPIĆ: Pitanje je ko će opeći prste u referendumskoj vatri. Ko će se više uplašiti od posljedica njegovih rezultata da će učiniti ustupak, a neko će ga svakako učiniti. Ako se referendum shvati kao ispitivanje javnog mnjenja, onda njegovi rezultati ne moraju imati nikakvih posljedica. Ali mi se čini da to neće biti tako. Ako se shvati kao test, predigra za neke nove buduće referendume, onda posljedice mogu biti pogubne.
Razgovarala: Nevena Šarenac
(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close