Institucije EU: BiH kandidat najranije 2015.

Bosna i Hercegovina bi u najboljem slučaju mogla bi postati kandidat za članstvo u EU tek 2015. godine, proističe iz dopisa koje smo dobili od institucija EU. Naime, iz odgovora proističe da bi proces od podnošenja aplikacije do dobijanja statusa kandidata mogao trajati barem godinu i po.

S obzirom na to da je u martu najraniji, ali ujedno i veoma optimističan datum za rješavanje odluke Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci”, koja je najvažniji uslov za podnošenje aplikacije, i da EU nakon implementacije zahtijeva nekoliko mjeseci praćenja implementacije, podnošenje aplikacije nije moguće prije ljeta ili jeseni. Od tog trenutka do dobijanja statusa kandidata proces će trajati najmanje godinu i po, i to pod uslovom da u međuvremenu ne bude novih političkih kriza, što znači da je 2015. godina realan datum.

Peter Stano, portparol Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje, ističe da je put od podnošenja do odobrenja statusa kandidata dug proces, što pokazuje iskustvo drugih zemalja u regionu. Ističe primjer Srbije, koja je tek prošle godine postala kandidat, a Albanija ga još nije dobila.

“Podnošenje aplikacije je samo početak puta ka statusu kandidata, a to je tek početak dugog procesa pregovaranja koji zavisi od efektivnosti zemlje u ispunjavanju potrebnih reformi i kriterijuma”, istakao je Stano.

Slično misli i Endi Mekgafi, portparol Petera Sorensena, šefa Delegacije i specijalnog predstavnika EU u BiH, koji upozorava da će u ovoj godini biti moguće da BiH podnese aplikaciju pod uslovom da ispuni obaveze iz “mape puta”.

Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, ističe da je teško reći kad bi BiH mogla dobiti status kandidata jer, kako je navela, još nisu stvorene pretpostavke ni za podnošenje aplikacije za članstvo, koje se odnose na implementaciju odluke “Sejdić i Finci” i definisanje mehanizma koordinacije.

“Tek nakon toga mogla bi otpočeti procedura, koja je sama po sebi duga, jer dobijanju kandidatskog statusa prethodi čitav niz radnji koje sprovodi kako država koja podnosi zahtjev za članstvo, tako i institucije EU, i sve to traje najmanje godinu dana, a može i znatno duže”, istakla je ona.

Dodala je da vakuum u međuvremenu treba popuniti tako što bi se pripremali odgovori na pitanja iz upitnika po uzoru na one koje su prethodno ispunjavale zemlje u regiji, ističući da Vlada RS već sprovodi ove aktivnosti.

Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije BiH, ističe da iskustva država regiona koje imaju status kandidata govore da je period od trenutka podnošenja zahtjeva za članstvo do dobijanja kandidatskog statusa u prosjeku trajao godinu i po.

Priprema odgovora na upitnik, kako kaže, zavisi od države do države i u prosjeku traje od dva do šest mjeseci. Evropska komisija nakon što dobije odgovore na upitnik, može tražiti dodatna objašnjenja i proslijediti dodatna pitanja. Kada procijeni da je država odgovorila na upitnik, Evropska komisija izrađuje mišljenje o zahtjevu za članstvo.

Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije bh. parlamenta, ocijenio je da ne vjeruje da će BiH ove godine implementirati odluku “Sejdić i Finci”, a Lazar Prodanović, član Komisije ispred SNSD-a, je rekao da je šansa da se to desi ove godine pola-pola.

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close