-TopSLIDEVisoko

Inicijativa za regulisanje saobraćaja prema Bosanskoj piramidi Sunca

Mogućnosti koje je Visokom donijela Fondacija „Arheološki park: Bosanska dolina piramida“ kroz razvijanje turizma, sve više prepoznaju i visočki vijećnici, čije inicijative imaju za cilj poboljšanje infrastrukture, ali i drugih sadržaja kojima bi se upotpunila turistička ponuda grada.

Vijećnik Almir Ljeskovica je desetoj po redu redovnoj sjednici Gradskog vijeća Visoko, podnio inicijativu kojom bi se regulisao turistički saobraćaj na području MZ Stari Grad, tačnije u naselju Pertac i dijelu prema Bosanskoj piramidi Sunca, te olakšali problemi građana koje imaju tokom vrhunca turističke sezone.

Ljeskovica je predložio dva rješenja, a ukoliko budu usvojena i realizovana, turistički saobraćaj bi bio bolje regulisan, mještani ne bi imali problema sa gužvama, a turisti bi lakše dolazili i odlazili sa turističke lokacije.U inicijativi je navedeno sljedeće:

„Obzirom na velike gužve uzrokovane velikim brojem turista koje se stvaraju u ulici Ferhatovića koja je namIjenjena za dvosmjerni sabraćaj, te nakon apela i konsultacija sa sugrađanima koji stanuju u tom području, iniciram izmjenu saobraćaja na navedenoj lokaciji.

Saobraćaj urediti na sljedeći način: ulicu Klisa otvoriti za dvosmjerni saobraćaj tako što će se prilikom silaska sa piramide postaviti znak obaveznog smjera u tu ulicu. Također, prilikom silaska sa piramide postaviti znak zabrane saobraćaja sa naznakom „OSIM ZA MJEŠTANE“ prema ulici Ferhatovića.

Na ovaj način ulica Ferhatovića bi se rasteretila, a ulica Klisa koja se svakako manje koristi i u kojoj stanuje manji broj građana bi preuzela dio saobraćaja. Ulica Podklisa ostaje kao i do sada, jednosmjerna iz pravca crkve sv.Prokopija.

Obzirom da turistički lokalitet Bosanske piramide Sunca treba dugoročno i održivo rješenje po pitanju saobraćaja, ova inicijativa bi bila privremenog karaktera dok se ne iznađe trajno rješenje odvijanja turističkog saobraćaja i i dolaska gostiju na pomenutu lokaciju.

Jedno od trajnih rješenja bi bila aktivacija velikog parkinga u Luci kao i prostora prekoputa JP „Gradska groblja“.

Ove lokacije bi mogle poslužiti kao veliki parkinzi gdje bi turisti koji dođu u obilazak Piramide Sunca ostavljali vozila, ali i kao parkinzi za autobuse i kombi vozila. Aktiviranjem pomenutih parking prostora otvara se mogućnost i uspostave kombi/taxi linije sa ovih mjesta do lokacije Piramide Sunca.

Na taj način bi se u potpunosti regulisao turistički saobraćaj na ovom području, a lokalno stanovništvo bi, ranije pomenute ulice, koristilo za svoje svrhe. Slobodan sam i da zajedno obiđemo teren i na licu mjesta sa sugrađanima utvrdimo sve navedeno.“ – navedeno je u inicijativi vijećnika Almira Ljeskovice koja je upućena nadležnoj službi Gradske uprave Visoko i Policijskoj stanici Visoko.

Usvajanjem ove inicijative bilo bi riješeno odvijanje saobraćaja na ovom turističkom lokalitetu, a onda bi ostalo uređenje infrastrukture, asfaltiranje prilaznog puta, te uređenje pristupa prema sondama na Bosanskoj piramidi Sunca, čime bi i ova lokacija bila upotpunjena, a gosti kojih je iz godine u godinu sve više, bili zadovoljniji samim dolaskom na lokaciju i obilaskom.

Fondacija: AP BPS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close