Inicijativa u BIH: Neprodana hrana će se darivati gladnima

Nakon što je u Hrvatskoj donirana hrana ovih dana oslobođena plaćanja PDV-a i nakon što je ljetos Evropski parlament apelirao da sve članice EU smanje količinu hrane koja se baca tako što će osigurati da supermarketi daruju neprodanu hranu umjesto da je uništavaju, i dobrotvorna društva u BiH uskoro kreću sa sličnom inicijativom prema bh. vlastima.

Iz dobrotvornog društva Merhamet, kako prenosi Press, kažu kako će se idućih dana aktivirati i povezati s drugim udruženjima koja imaju javne kuhinje kako bi se dogovorili o mogućnostima provođenja ove inicijative koja bi u konačnici rezultirala uvođenjem pravilnika o hrani po uzoru na Hrvatsku i datim preporukama Evropskog parlamenta.

“Trebamo zajedno nastupiti, obratiti se prvo restoranima, marketima i velikim centrima, pa se onda s konkretnim prijedlogom obratiti nadležnima. Ovo bi bilo dobro rješenje za problem javnih kuhinja”, rekao je predstavnik Merhameta Emir Jusufović.

Akciji će se pridružiti sve registrirane humanitarne udruge koje se bave donacijama na prostoru BiH, a već su se iz Caritasa, Crvenog križa, Crvenog polumjeseca, Merhameta, više puta oglasili kako je nedopustivo da velika količina hrane koja je zdravstveno i higijenski ispravna završava na deponijima otpada.

Po ugledu na Hrvatsku, inicijatori ovog projekta za prostor BiH će od hrvatskih kolega prepisati jasne pravilnike po kojima se hrana prije isteka roka može donirati. To znači da se može donirati samo ona hrana koja je sigurna, a pravilnik omogućava i doniranje hrane koja je proizvedena odnosno pripremljena u objektima javne prehrane i gastroodjelima u trgovinama ako ta hrana nije već bila poslužena krajnjem potrošaču.

Zbog apsurdnih propisa u BiH da se na donacije plaća PDV, trgovci i proizvođači radije bacaju hranu koja ostaje na njihovim policama prije nego što završe akcijske prodaje, a koje su vremenski limitirane.

Press

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close