-TopSLIDEBiHPrivreda

Industrijska proizvodnja u ovoj godini u padu 2,9 posto

Jedini rast zabilježen kod kapitalnih proizvoda (proizvodnja mašina, oružja i municije, medicinske opreme i sl.) 2,3 posto

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u padu je 2,9 posto u periodu januar-oktobar u odnosu na isti period prošle godine.

Do pada obima proizvodnje došlo je usljed smanjene potražnje za bh.robama iz zemalja glavnih ekonomskih partnera, Njemačke, Italije i drugih, ali i pada potrošnje u zemlji pod uticajem inflacije.

Tako je proizvodnja  intermedijarnih proizvoda  (sirovine, reprodukcijski materijali, poluproizvodi i sl.) manja za -4.9 posto za deset mjeseci ove godine nego u istom periodu prošle godine, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku upotrebu (oni koji se mogu odmah konzumirati poput hrane) registrovala pad za  5,2 posto. U padu je proizvodnja energije za 1,3 posto, prema podacima Agencije za statitsiku BiH.

Jedini rast zabilježen je u kategoriji kapitalnih proizvoda (proizvodnja mašina, oružja i municije, medicinske opreme i sl.) 2,3 posto.

Prerađivačka  idnustrija zabilježila je u  periodu januar-oktobar pad od -3,9 posto, a u okviru nje proizvodnja tekstila pad od 30,5 posto, proizvodnja odjeće pad od 1,3 posto, a proizvodnja kože 18 posto.
U metalnom sektoru proizovnja baznih metala imala je pad od 22,3 posto. Ipak, proizvodnja gotovih  metalnih poroizvoda,osim mašina i opreme, zabilježila je rast od 3,5 posto.
Pad je evidentiran i u preradi drveta, osim namještaja, 12,8 posto. Proizvodnja namještaja je imala blagi pad od 0,5 posto.
Nasuprot tome, rast je regoistrovan u farmaceutskoj industriji, gdje je proizvodnja povećana za 11,9 posto. Rast je registrovan i u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica 16,5 posto.

indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close