-TopSLIDEBiHPolitika

Inaugurisana Mreža žena diplomata u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo vanjskih poslova BiH u prisustvu više od 60 žena diplomata inaugurisana je Mreža žena diplomata u Bosni i Hercegovini.

Pozdravno obraćanje imao Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH koji je dao podršku ovom skupu te najavio imenovanje koordinatora za ovu oblast u MVP BiH.

Na temu promocije žena u diplomatiji govorila je Nj.E. Aránzazu Bañón Davalos, šefica Odjela za ravnopravnost u MVP Španjolske i bivša ambasadorica u Jordanu. Ambasadorka Banon je objasnila da je njena uloga obezbijedi da Ministarstvo vanjskih poslova Španije implementira Vladinu strategiju rodne ravnopravnosti. Posebna pažnja se posvećuje afirmaciji diplomatske profesije kako bi se što više žena zainteresiralo za diplomatsku karijeru, zagovaranju što više imenovanja žena ambasadorica i imenovanja žena na visoke funkcije u javnoj administraciji, te djelovanje na izgradnji bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

O važnosti umrežavanja žena diplomata, razmjeni iskustava govorila je Jasmina Pašalić, bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine koje je navela nekoliko iskustvenih i praktičnih primjera prednosti ovakve vrste umrežavanja za promociju jedne zemlje.

Aurelie Valtat, šefica Sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja – Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) i Elma Kovačević-Bajtal, ambasadorica Bosne i Hercegovine u R Hrvatskoj govorile su o važnosti umrežavanja žena diplomata a sve u u cilju uzajamne podrške, promocije mentorstva i diplomatske profesije među ženama.

Također je najavljena organizaciju panel diskusije koja će se održati 5.3.2024. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na temu: Šta žene mogu doprinijeti vanjskoj politici i diplomaciji? Uspostavljanjem ove mreže, pod nazivom WEDIN BH, Bosna i Hercegovina se pridružuje brojnim evropskim zemljama koje su uspostavile ženske diplomatske mreže.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close