Javne ličnostiM plusRukometSport

In Memoriam: Edhem Sirćo

Edhem Sirćo rođen je 20. septembra 1973. godine u Visokom.
Bivši je rukometni reprezentativac BiH.

28. oktobra 2020. u 48. godini života od posljedica infarkta preminuo je Edhem Sirćo.
U posljednje vrijeme bio je angažovan na trenerskoj poziciji u RK Vogošća.

Igrao je na poziciji desnog beka, a osim što je nastupao za RK Bosna Visoko, branio je boje i Bosne iz Sarajeva, Izviđača i Sloge iz Doboja.

U svojoj igračkoj karijeri više je igrao u Ligi prvaka, EHF Kupu i Čelendž kupu, te je više puta osvajao prvenstvo BiH i Kup BiH.

Trag koji je Edhem Sirćo ostavio ostaće neizbrisiv.

Edhem Sirćo igračku karijeru na poziciji desnog beka počeo je u matičnoj Bosni s kojom je bio višestruki šampiona BiH. Igrao je još za Bosnu (Sarajevo), Slogu (Doboj) i Izviđač, a karijeru je gradio i u Sloveniji, Italiji, Španiji, te Kataru. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je ukupno 75 utakmica, od toga 40 zvaničnih, te 35 prijateljskih. Debitovao je za zmajeve 27. decembra 1994. godine u prijateljskoj utakmici protiv Bjelovara (24:23) i postigao pet golova. Zvanični debi za reprezentaciju imao je u kvalifikacijama 3. septembra 1995. godine protiv Kipra u Nikoziji, a tada je postigao tri gola. Posljednji put dres reprezentacije nosio je u meču protiv Belgije 15. januara 2005. godine. Ukupno je u dresu reprezentacije naše zemlje postigao 225 golova.
Sirčo je u trenerskoj karijeri u dva mandata bio trener visočke Bosne. U prvom mandatu je bio i igrač i trener. Bio je u sezoni 2017/18. i pomoćni trener Bosne, a potom je odradio i sezonu i pol kao prvi trener.

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close