Imovinski napredak političara: Od ničega do svega

Nakon objavljivanja imovine 160 bh. političara, Centar za istraživačko novinarstvo objavio je istraživanje i o imovinskom napretku političara. Prema pisanju CIN-a, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić (SNSD) 2002. godine kada je izabran za poslanika ništa nije imao, a njegova supruga Sanja samo stanarsko pravo nad stanom u Banjoj Luci.

Privatni biznis

Imovina im je rasla narednih 12 godina, pa su tako u imovinskom kartonu iz 2014. godine napisali da u Banjoj Luci imaju stan i garaže u vrijednosti od 90.000 KM, zemljište od 5.400 KM, automobil citroen C5 vrijedan 20.000 KM, te 100.000 KM ušteđevine. Podaci pokazuju da su tokom obavljanja javnih funkcija svoju imovinu uvećali i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić (SDPBiH) i delegat u državnom Parlamentu Halid Genjac (SDA). Za razliku od 2002. godine, kada je u imovinskom kartonu napisao da ima samo automobil vrijedan 5.500 KM, u ovogodišnjem Nikšić bilježi imovinu ukupne vrijednosti 316.000 KM. Prema kartonu, Nikšić ima stan u Sarajevu, vikendicu i naslijeđeni poslovni prostor u Konjicu gdje, osim toga, jedan stan dijeli sa suprugom, a drugi, kao nasljedstvo od oca, sa bratom. Nikšić vozi volkswagen tiguan vrijedan 50.000 KM. On i supruga Nadija dužni su bankama 92.000 KM.

Delegat u Domu naroda BiH Halid Genjac je u imovinskom kartonu 2002. godine napisao da sa suprugom Sadikom ima stan i garažu u Sarajevu, te da posjeduje dionice vrijedne skoro 11.000 KM. Nakon četiri godine na listu imovine dodao je automobil volvo od 10.000 KM i 231 dionicu u Investicionom fondu ABDS. Prema podacima Sarajevske berze, ove su dionice tada na tržištu vrijedile oko 47.000 KM. Do 2010. godine Genjac je stekao još jedan stan, a stari volvo je zamijenio za BMW X3, dok je supruga Sadika dopisala toyotu yaris. Automobile je procijenio na ukupno 45.000 KM. Ove godine je dodao i ušteđevinu od 120.000 KM, te naslijeđenu kuću sa zemljištem u Visokom. U toku ovog mandata, Genjac se okušao i u privatnom biznisu, ali to nije dugo trajalo. Sa kolegama iz Parlamenta Miloradom Živkovićem iz SNSD-a i Mirsadom Đugumom iz SBB-a formirao je 2011. godine kompaniju za čuvanje matičnih ćelija – CORD iPS d.o.o. Trojicu političkih suparnika povezuje liječnička profesija. Poslovna koalicija nije dugo trajala, jer su se Genjac i Đugum ubrzo povukli iz biznisa.

U kreditima

Podaci iz imovinskih kartona pokazuju da vrijedne nekretnine imaju i relativno mladi političari, kao što su državni poslanik i potpredsjednik SDA Senad Šepić, te federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić (SDP). Oni su bez ikakve imovine u politiku ušli u dvadesetim godinama.

Šepić ima stan, koji, prema njegovoj procjeni, vrijedi 269.000 KM. Kupio ga je uz pomoć kredita od 140.000 KM, nakon što je prodao zemljište i stan koji je prije imao. Pred ovogodišnje izbore, Mašić je imao stan i zemljište u Sarajevu čiju vrijednost je procijenio na 122.000 KM, te automobil peugeot od 12.000 KM. On i supruga Sakiba do 2018. godine moraju otplatiti kredite od 102.000 KM. Kako je Mašić jučer kazao za Oslobođenje, primanja svih zvaničnika u BiH su i više nego dovoljna u odnosu na prilike i uslove u kojima živimo.

“Ministri u Vladi FBiH imaju objektivno manja primanja od poslanika i delegata u Parlamentu FBiH. Što se tiče moje imovine, mojih primanja i mojih kredita, mene bude sramota, jer očigledno živim od ove moje plate koju zarađujem, a drugi u kojoj mjeri i kako, nisam baš siguran”, kazao nam je Mašić.

PIŠE: Anja GRABOVAC – Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close