Imenovane nedostajuće sudije Ustavnog suda FBiH

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je odluku o imenovanju Dragice Dragičević, Šahbaza Džihanovića i Mladena Srdića za sudije Ustavnog suda FBiH, sa kojom su se jučer usaglasila i dvojica potpredsjednika Federacije BiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo. Ova dugo očekivana odluka jučer do kraja radnog vremena nije bila upućena u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na potvrđivanje.

 

Dobri i vrlo dobri
Jučer donesenu odluku još treba potvrditi Dom naroda Parlamenta FBiH, što se očekuje uskoro, mada postoje nagađanja da bi većina Kluba Bošnjaka mogla zaustaviti ovo imenovanje potezanjem pitanja vitalnog interesa. Imenovanje nedostajućih sudija bitno je i radi popunjavanja Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH, pred kojim se godinama gomilaju neriješeni zahtjevi, a posljednji od njih je onaj za preispitivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa koji je zatražila većina Kluba Bošnjaka Doma naroda na sjednici prilikom izglasavanja nepovjerenja sadašnjem sazivu Vlade FBiH.
Troje sudija čija imena će otići na potvrđivanje u Dom naroda Parlamenta FBiH našlo se 2011. godine na listi od 16 kandidata, koji su prošli konkursnu proceduru Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), a gdje se bilo prijavilo čak 35 kandidata.

Dragica Dragičević bila je prvoplasirana u II grupi, u koju su iz VSTV-a svrstali kandidate sa ocjenom “dobar”, sa konstatacijom da se dobro pripremila iz oblasti ustavnopravne materije, te da je na pitanja davala tačne odgovore. Dragičević je Hrvatica, rođena 1961. godine. Pravo je završila u Sarajevu 1984, dok je pravosudni ispit položila 1995. godine u Mostaru. Od 1993. radila je u Općinskom sudu u Žepču, gdje je bila i predsjednica.

Mladen Srdić bio je četvrto-plasirani u I grupi “vrlo dobrih”, uz napomenu da dobro poznaje oblast ustavnopravne materije. Srdić je Srbin, rođen 1962. godine. Pravo je završio u Sarajevu 1985, gdje je dvije godine kasnije položio pravosudni ispit. Bio je sudija Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, te Vrhovnog suda FBiH.

Šahbaz Džihanović drugoplasirani je u I grupi “vrlo dobrih” kandidata, za kojeg su iz VSTV-a naveli da ima bogato iskustvo rada u organima uprave, izvršnoj vlasti, kao i teoretsko poznavanje ustavne materije.

Prekid trakavice?
Ustavni sud FBiH trenutno čini svega pet od potrebnih devet sudija. U sadašnjem sastavu su Kata Senjak, predsjednica, Aleksandra Martinović, kao potpredsjednica, te sudije Domin Malbašić, Sead Bahtijarević i Ranka Cvijić. Konačnim donošenjem ovakve odluke, za očekivati je da se prekine trakavica neuspjelih imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH koja traje još od 2008. godine.

U prošlom mandatu je ovaj proces, uglavnom, zaustavljala bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto upornim predlaganjem Andrije Kolaka za sudiju, koji nije prošao potrebne procedure VSTV-a. U ovom mandatu, nakon što je VSTV predsjedniku i potpredsjednicima FBiH uputio listu od 16 kandidata, nije bilo potrebne Pudarićeve saglasnosti sve dok Kebo nije promijenio kandidata iz reda Bošnjaka, te umjesto Izmira Hadžiavdića predložio Šahbaza Džihanovića.

 

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close