Ime Sarajlije Aleksandra Savića na mozillinoj statui u San Francisku

Ime 20-godišnjeg Sarajlije Aleksandra Savića ispisano je na statui ispred Mozillinog ureda u San Francisku, Kalifornija, u znak zahvalnosti za doprinošenje razvoju tog web preglednika.

Savić je saradnju s Mozillom ostvario 2009. godine kada se prijavio da volontira na projektu ”Mozilla Studentski predstavnici”, a danas je njihov zvanični predstavnik za Bosnu i Hercegovinu te koordinator studentskih predstavnika za Evropu.

U razgovoru za Agenciju Fena kaže da je kao 16-godišnjak radio na projektu prevođenja Mozilla Firefoxa na bosanski jezik, što je, navodi, njegov najveći angažman za taj pretraživač, ali ujedno i angažman na koji je najviše ponosan.

Kao srednjoškolac obišao je mnogo Mozillinih događaja po Balkanu i Evropi, družio se s Mozillinim predstavnicima i volonterima u Skoplju, Ljubljani, Sofiji, Berlinu i drugim gradovima, a sada kaže, zahvaljujući svojoj upornosti i ljubavi prema informatičkim tehnologijama ima isti status zvaničnog predstavnika kao i uposlenici Mozille, iako je volonterski.

Ima pristup novim tehnologijama, pilot-projektima, testnim uređajima kao i mogućnost praćenja bitnih sastanaka koji su nerijetko zatvoreni za medije i širu javnost, gdje se razmatraju mogućnosti za nastavak realizovanja Mozilline misije.

Savić kaže da osim s Mozillom sarađuje i s određenim brojem bh. ali i drugih inostranih firmi i organizacija gdje dijeli svoje znanje i iskustvo da bi pomogao.

– Sarađujem s Kolektivom, britanskom kompanijom OneSixty, češkom kompaniom GeoTEST te s mnogim drugima čija lista se svakog dana proširuje – rekao je Savić.

Pored tog profesionalnog dijela, navodi da se bavi i startup scenom u zemlji i regionu.

– Na toj sceni konsultujem mlade startupe o tome kako da naprave kvalitetne minimalne proizvode koje bi mogli prodavati, poznatiji kao MVP, te naravno o tehničkim aspektima razvoja same ideje kroz trenutno dostupne – dodao je Savić.

Vezano za položaj mladih i preporuku kako uspjeti on je kazao da se moraju aktivirati i sami raditi na ostvarenju ciljeva.

-Svoj položaj u društvu ne zamišljam ja ga stvaram. Maksimalno se trudim da pomognem okolini i da dosegnem svoje ciljeve – naglasio je.

Mladim ljudima je poručio da iskoriste tehnologije koje nosi moderno doba.

– BiH je mala zemlja, a uz pomoć tehnologije cijeli svijet je dostupan. To se može iskoristiti kada je u pitanju educiranje, praksa, pa i zapošljavanje. Iz vlastitog primjera pokazujem da iako smo na Balkanu imamo priliku sarađivati s partnerima iz cijelog svijeta – akcentirao je Savić koji zbog sve većeg broja klijenata i potrebe za širenjem kapaciteta, s dosadašnjeg samostalnog poslovanja, prelazi u formalniji oblik, otvara kompaniju za razvoj, konsultiranje i promociju web sajtova i mobilnih aplikacija.

www.magazinplus.eu – FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close