BiHPolitika

Ilijevski: Gube poslodavci, radnici, a u konačnici i država

Predstavnici poslovne zajednice zatražili su danas odgodu primjene izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Zajedničku pres-konferenciju povodom novih nameta privredi organizovali su
Udruženje poslodavaca u FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Vijeća stranih investitora, Privredne komore FBiH i FIPA-

“Svaka izmjena porezne legislative trebala je biti najmanje neutralnog karaktera, odnosno da će za iznos svih osiguranih finansijskih sredstava ekvivalentno biti umanjeni doprinosi“, kazao je Valentin Ilievski, predstavnik Vijeća stranih investitora.
Ilievski je istakao da je neuobičajeno da u sredini poslovne godine imamo novi pravilnik, te upitao šta je sa smanjenjem doprinosa.
“Ovom mjerom samo se puni budžet na račun poslodavaca i radnika, a nema smanjenja doprinosa. U konačnici kompanije će imati više neplaniranih troškova odnosno troškova koji nisu budžetirani za ovu godinu. Kompanije će biti nekonkurentne, a takve nekonkurentne kompanije ili će smanjiti investicije ili broj radnika“, rekao je Iliveski.
On je pojasnio šta u to u konačnici donosi.
“Kada to padne na teret radnika, onda njima slabi kupovna moć, a gube i radnici i privrednici, jer se manje troši. Konačno, gubi i država. Naš apel je da se odloži pravilnik dok se ne smanje doprinosi.“
Nakon burnih reakcija poslovne zajednice oglasio se i premijer Fadil Novalić koji je saopćio da Izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak trenutno donose dodatno opterećenje, ali da je planirano da, kao mjera iz Reformske agende, zajedno sa izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, čini cijelinu promjene sistema obračuna poreza i doprinosa.

U toj cjelini uključivanje naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, prevoz isl.) u poresku osnovu imaće neutralni fiskalni efekat, jer će za odgovarajući procenat biti smanjena stopa doprinosa.

Donošenje izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak je zakonska obaveza Federalnog ministarstva finansija koja proizilazi iz Opšteg kolektivnog ugovora, navodi se u saopćenju premijera.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close