-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

Igra prijestolja u Crnoj Gori

IGRA PRIJESTOLJA U CRNOJ GORI: Otkud uopšte ideja za ekspertsku vladu i ko bi mogao biti premijer takve Vlade?

Nakon tri decenije crnogorska opozicija je uspjela da pobijedi Mila Đukanovića i otvori novo poglavlje u svojoj istoriji.

ELVIR PADALOVIĆ Buka

Ipak, još slavlje nije ni utihnulo, u odredjenim krugovima koji nisu bili dio zvanične političke utakmice, javnosti se plasirala ideja da buduća vlada treba isključivo da bude sastavljena od tzv. eksperata bez učešća ijednog političara u njoj. To je bila i osnovna poruka opozicije u izbornoj noći. Međutim otkud uopšte ideja za ekspertskom vladom Crne Gore?

Navodno, za takvu ideju postoji podrška medjunarodne zajednice, prvenstveno SAD i EU.

Ipak, iz više pouzdanih izvora saznajemo da, takav tzv. ekspertski koncept, uopšte nije niti analiziran u medjunarodnoj zajednici, izuzev jasnih poruka da se od nove vlade koju će činiti dosadašnja opozicija očekuje poštovanje medjunarodnih obaveza, spoljnopolitičkog kursa i demokratizacija pravosudnih institucija.

Igra vlasti i prijestolja u Crnoj Gori imaju svoje igrače iz sjenke i igrače u javnosti.

Tako se za neformalnog ideologa ekspertske vlade pominje americki doktorant i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Vladimir Božović koji je u izuzetno prisnim odnosima sa nosiocem liste prof. dr Zdravkom Krivokapićem kojeg je nametnuo  DF-u za nosioca liste.

Njegova ideja da eliminiše sve političare iz učešća u novoj Vladi, ne samo iz DF-a, već čitave opozicije, zasnovana je na stavu da su političari dovoljno uradili, a da je sad vrijeme za eksperte iz sjenke.

Koristeći svoje veze u američkoj ambasadi, Vladimir Božović je često pokušavao da tu svoju ideju predstavi kao američku, što izgleda nije tačno.

Zato i ne čudi iznenadni press lidera DF-a koji su ustvari poslali odgovor profesoru Bozoviću da pobjedu naroda i opozicije niko ne može privatizovati niti ekspertizovati, i da se oni zalažu za ekspertsko političku vladu i da za to imaju podršku medjunarodne zajednice. Da li je ovo došlo do otvorenog sukoba nekadašnjih prijatelja  DF- a i Vladimira Božovića, ili se radi samo o nesporazumu, pokazaće naredni dani raspleta.

Podsjetimo, Božović je već dugi niz godina nosilac projekta Matica srpska u Crnoj Gori. On je završio Prirodno-matematički fakultet u Podgorici, a magistarske studije u Beogradu. Osnivač je i prvi predsjednik NVO “Akademska alternativa”, a doktorske studije je završio na Florida Atlantic University u SAD-u, a zaposlen je na Univerzitetu Crne Gore. Uživa veliko povjerenje opozicionih partija u Crnoj Gori. Nezvanični je ideolog liste – “Za budućnost Crne Gore”

I Dritan Abazović se zalaže za ekspertsku Vladu, to je više puta izjavljivao, međutim, iako je nosilac liste “Za budućnost CG” to isprva prihvatio, lideri Demokratskog fronta su prije tri dana saopštili da podržavaju taj koncept ali da u novoj izvršnoj vlasti mora biti mjesta i za političare.

U međuvremenu je u Podgorici održan “patriotski” skup podrške državi Crnoj Gori, a prema informacijama iz policije na njemu se okupilo oko 50 000 građana Crne Gore.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close