IGM Visoko – Ponosni smo zbog učešća u obnovi sarajevske Vijećnice

Vijećnica, simbol Sarajeva i Bosne i Herecegovine, nakon 22 godine ponovo će biti otvorena danas, 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Ponosni smo sto smo jedini u regionu bili sposobni zadovoljiti zahtjeve obnove, da dimenzije pune opeke – cigle budu u dimenzijama koje su izvorno korištene u izgradnji Vijećnice 1896.godine.

Industrija građevinskog materijala IGM Visoko u junu 2003.godine isporučila je 20.000 komada pune cigle izvođaču radova na rekonstrukciji Nacionalne biblioteke – Vijećnice u Sarajevu. Finansijer ovog projekta bila je Europska komisija a izvođači radova ŽGP Sarajevo i Mineral Ljubljana. U to vrijeme vršena je II faza rekonstrukcije Vijećnice u kojoj je obuhvaćen centralni atrij zgrade.

Kako bi se sačuvao originalni izgled vijećnice i ispoštovali uslovi koji su bili prisutni prilikom njene gradnje, specijalno za ovu priliku izrađene su cigle koje za današnje uslove imaju nestandardne dimenzije 29x14x7 cm, što je zahtijevalo posebne preinake u procesu proizvodnje i adaptaciji opreme u proizvodnji IGM Visoko.

IGM Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close