Idući mjesec BiH ostaje bez 18 miliona KM

Bosna i Hercegovina će, ako se takozvani politički čelnici ne dogovore do 1. oktobra, za dvije sedmice ostati bez još gotovo 18 miliona maraka besplatnog, poklonjenog novca iz fondova Europske unije, piše današnji Dnevni list.

Istodobno, na osnovi “preko koljena” odobrenog aranžmana, vlasti će tih dana  povući četvrtu tranšu  kredita od Međunarodnog monetarnog fonda čije će vraćanje uz kamate  ostaviti svojim nasljednicima. Za nove generacije “dobra” vijest.

U Dnevnom listu dalje se navodi kako je BiH,  zbog problema ko će upravljati  sredstvima/krčmiti novac iz fondova EU-a, već ostala bez gotovo deset miliona maraka bespovratne pomoći iz fondova  Europske unije namijenjene  razvoju  poljoprivrede  i uopšte ruralnom razvoju. Takozvani IPARD za razdoblje od 2007. do 2013. godine ostao je  neiskorišten.

“Europska komisija je  godinama pokušavala pomoći u postizanju dogovora  između vladajućih političkih stranaka o pitanju upravljanja financijskom pomoći EU-a. Standardi koje moramo dostići  predstavljeni su našim vlastima  davne 2001. godine i identični su za sve države. Ako govorimo o potpori poljoprivredi zajedničko ‘upravljačko tijelo’ i platna agencija na državnoj razini, u koju bi se novac uplaćivao, bili su osnovni uvjeti”, piše Dnevni list.

Pojašnjeno je kako je Europska unija  namijenila dva miliona svojih sredstava  za formiranje jedne takve agencije, no i ta su sredstva ostala neiskorištena.

U međuvremenu su u RS-u  odlučili formirati  i “kadrovski ojačati” entitetsku agenciju za plaćanje u poljoprivredi, dok je Europska komisija krenula u otkazivanje  projekata i sredstava  za BiH  na  štetu proizvođača  kojima treba zajedničko tržište uz jasnu poruku: “Bez obzira kad biste imali sve na entitetskim razinama, to nije dovoljno jer morate to imati na državnoj razini”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close