IDIOTIZAM na američki način – Stiven Mejer: “BiH je izmišljena država”

Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer izjavio je da je BiH izmišljena država i ocijenio da Republika Srpska ima pravo da sama odluči hoće li proglasiti nezavisnost ili ne. “U pravnom smislu, čini se da će BiH preživjeti kao država. I dalje će imati granice, zastavu… ali to je izmišljena država, država na papiru, koju su osnovale zapadne sile kako bi zadovoljile svoje interese. Prava vlast u BiH je u entitetima i tako će biti u narednim godinama”, rekao je Mejer.

On je ocijenio da će Republika Srpska obezbijediti da ne dođe do veće centralizacije BiH.

“Da li bi Republika Srpska trebalo da proglasi nezavisnost, treba ona da odluči. Republika Srpska treba da ima pravo da radi šta god hoće sa svojom političkom budućnošću”, rekao je Mejer.

On je primijetio da zasad izgleda da je Republika Srpska odlučila da ostane u veoma labavoj federaciji i da kontroliše njene najvažnije nadležnosti.

“Ustvari, ova formula daje Republici Srpskoj de fakto nezavisnost”, zaključio je Mejer.

Ovaj penzionisani profesor političkih nauka i državne bezbjednosti na Nacionalnom bezbjednosnom univerzitetu u Vašingtonu, koji sada radi za TSM global kolsaltants, ocijenio je da je NATO prevaziđen.

Napominjući da je NATO praktično beskorisna organizacija, jer nije imao legitimnu vojnu ulogu još od kraja Hladnog rata, Mejer je zaključio da NATO postoji, jer Zapad, pogotovo SAD, ne zna kako da rekonstruiše svoje bezbjednosne strukture i politike koje bi se uklopile u novo doba.

“Srbija je napravila mudar izbor da ne bude uvučena u NATO propagandu”, zaključio je nekadašnji visoki rukovodilac CIA.

(RTRS)

Slika uz vijest je foto uredak www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close