-TopSLIDEKolumne

Ibrahim Prohić: “Milan Tegeltija nema problema sa moralom, jer ga i nema”

“Logika je jako moćna stvar”, kaže u svom novom tekstu, objavljenom na Facebooku, politički analitičar Ibrahim Prohić komentarišući ponašanje Milana Tegeltije.

Upravo koristreći logiku, Prohić pojašnjava koje je sve “greške u koracima” napravio prvi čovjek VSTV-a. Njegov tekst prenosimo u cijelosti.

– Aktuelni predsjednik VSTV-a s hipotekom, Milan Tegeltija, ima problema sa zakonom, sa većinom kolega i kolegica u Vijeću, sa moralom i logikom. Onaj ko ima ovako višestruke probleme i konflikte zakonomjerno ima ili će imati i stanovitih psiholoških problema. Mislim da mu je stručna pomoć potrebna.

Afera Watergate

M.T. poznaje zakon(e) (kako se samo vješto dosjetio da je snimak pribavljen neovlašteno).

Ali, da ga podsjetimo da ni u poznatoj aferi Watergate niko nije tražio (ni dobio) dozvolu da snima tadašnjeg predsjednika SAD. Znamo kako je završilo. Šta je M.T bolji ili gori od R.N. (Richard Nixon op. pr.) pa da i on ne podnese ostavku !? Uz napomenu da dužnosnici u pravosuđu i oni koji poznaju zakon imaju obavezu više da zakon poštuju. Ako to ne čine daju argument tvrdnji da su svjesno kršili zakon. Viši status , viša odgovornost, doduše u uređenim zemljama, u demokratiji i pravnoj državi.

Na posljednjoj sjednici VSTV-a većina kolegica i kolega su bili vrlo kritični prema Predsjedniku. Nažalost, izostao je rezolutan zahtjev da predsjednik podese ostavku . Beningna preporuka “da razmisli o ostavci” je alibi stav.

Vratimo se našem junaku. Sa moralom nema problema, jednostavno nema morala. Da je drugačije ne bi se ovako prozirno pozivao na zakon tj. nezakoniti snimak.

Psihološka pomoć

A sada ključni argument logičke naravi. M.T svoju odbranu temellji na dva argumenta. Prvi je, nezakonito prisluškivanje, odnosno snimanje i drugi, snimak je montiran!? Da je snikmak montiran ne bi bilo potrebe da poteže prvi argument (nezakonito snimanje). Razlog više je to što ga u slučaju nezakonitog snimanja oslobađa od krivične, ali ne i od moralne odgovornosti. Logika je snažna disciplina. Može pomoći, ali može i slomiti odbranu.

Na kraju psihološka pomoć. Zreli ljudi ne biju unaprijed izgubljene bitke. Ako ovo nije taj slučaj onda gube građani BiH , jer se bolest društva nastavlja. Ozdravljenje društva moguće je samo ako dođe do ozdravljenja pravosuđa, napisao je Prohić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close