Kolumne

Ibrahim Prohić: Izetbegović je kapitulirao

Ibrahim Prohić: Dogovor u Mostaru ima direktne veze s hapšenjem Novalića. Izetbegović je kapitulirao

Autor: Raport.ba

Profesor Ibrahim Prohić komentirao je na N1 sporazum o Mostaru koji su jučer postigli Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ. Doveo ga je u vezi s hapšenjem premijera FBiH Fadila Novalića.

“Pročitao sam ga i znam njegovu suštinu i da budem malo neskroman, znao sam njegovu suštinu prije nego je ona postala oficijelna. Onog trenutka kada je uhapšen premijer FBiH, ne ulazeći sad u meritum je li krivi i koliko je kriv, ja sam postavio jednu hipotezu. Da će on biti oslobođen, da će se sudski postupak razvodniti, i da na kraju on neće odgovarati, da će u najboljoj varijanti stradati neki Sarajlić, neko ko je sporedan, a ne oni koji su glavni. Sad dolazimo do suštine na čemu ja temeljim svoju hipotezu. Ovdje se radi o sukobu interesa. Međutim, iza svega toga stoji, i to je jasno, politička igra”, rekao je Prohić.

On je dalje kazao da je HDZ preko svojih “poslušnika u pravosuđu” uhapsio premijera Novalića.

“Time su poslali poruku SDA – “vidite šta vam radimo”. Ovi u SDA da bi to brzo otopili, dat će koncesiju HDZ-u oko Mostara i Izbornog zakona. Prije svega za izbor članova Predsjedništva BiH”.

Istakao je da je jasno da je SDA ovim potezom kapitulirala.

“Ovim je moja hipoteza prestala biti hipoteza. Ja bih bio sretan da se ona nije potvrdila”.

Naveo je da je u ovom slučaju važna strategija i taktika.

“Ovo je strateško pitanje i HDZ, odnosno Čović je dobio je na toj strateškoj ravni. SDA sad pokušava da se taktički opere. Jer, zašto nije odmah usaglašena i procedura izbora člana Predsjedništva? Ili ako je usaglašena, zašto nije objavljena? To je namjerno odloženo za kasnije, jer je teško progutati dvije žabe odjednom. Druga stvar jeste Čovićeva izjava, u kojoj je naglašavao ‘legitimno predstavljanje naroda’. On na tome jaše i insistira. Postigao je ono što je htio. Nije bitna više forma, izvjesno je da će HDZ imati dominaciju na teritoriju koji kontrolira”, rekao je Prohić za N1.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close