I Vujanović i Lekić proglasili pobjedu

Prvi put u političkoj istoriji Crne Gore oba predsjednička kandidata proglasli su pobjedu. Čekaju podaci Državne izborne komisije, koja je saopštila da neće izlaziti sa rezultatima dok ne obradi 100 % glasačkih listića.

Jučerašnje (7.4.) izbore u Crnoj Gori, bez sumnje, obilježio je broj dva. Bili su to drugi predsjednički izbori od sticanja nezavisnosti, takmičila su se samo dva kandidata, a sasvim neočekivano i zbunjujuće – iznjedrili su dva suprostavljena rezultata.

Miodrag Lekić Lekić poručio da su građani njemu ukazali povjerenje

Prema podacima vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), a na osnovu prebrojanih glasova, njihov predsjednički kandidat osvojio je 51,3 odsto glasova, dok je, prema tim navodima, za protivkandidata Miodraga Lekića glasalo 48,7 odsto birača. “Da obavijestim crnogorsku javnost da sam ostvario pobjedu. Hoću da se zahvalim građanima što su podržali politiku koju sam promovisao tokom izbora”, obavijestio je prvo novinare Filip Vujanović, nakon čega se povukao u izborni štab.

S druge strane, u Demokratskom Frontu (DF) tvrde da je Lekić, kandidat iza kojeg je stala skoro cijela opozicija, pobijedio sa 50,5 odsto glasova, za razliku od Vujanovića kome je, prema podacima DF-a, pripalo 49,5 procenata. “Mogu da vam saopštim da su građani Crne Gore meni ukazali povjerenje da budem predsjednik države”, rekao je Miodrag Lekić.

Presudiće Državna izborna komisija

Dilemu – ko je zapravo predsjednik Crne Gore, riješiće Državna izborna komisija (DIK), iako tokom izborne noći nije saopštila ni preliminarne rezultate. DIK je najavila da će na svom portalu objaviti podatke tek nakon što obradi kompletan birački materijal. Toliko strpljenja nisu imale Lekićeve pristalice, koje su odmah izašle na ulice i počele slavlje.

Filip Vujanović Vujanović poručio prvi da je pobijedio na izborima

U štabu DPS-a je, iznenađujuće, zadugo bilo mirno. Bilo je potrebno sat i po vremena od proglašenja pobjede da čelnici vladajuće partije izađu pred okupljene simpatizere i saopšte im radosnu vijest. Zebnju i neuobičajen izostanak euforije među DPS-ovcima zamijenilo je strastveno skandiranje tek kada se masi obratio lider DPS-a Milo Đukanović: “Ovo je zaista velika pobjeda, imajući u vidu kontekst u kojem smo ovu pobjedu izvojevali.”

Poziv biračima na strpljenje i građansku poslušnost

Đukanović je kao otežavajuće momente naveo ekonomsku krizu i oslabljen kvalitet života svih građana, ujedinjenu opoziciju kao protivnika, ali je najooštrije riječi sačuvao za manjeg koalicionog partnera Socijaldemokratsku partiju (SDP), koja nije podržala Vujanovićevu kandidaturu, tvrdeći da je neustavna. “Imali smo nepredviđenu vanrednu okolnost – žestoku opstrukciju iz redova svog tradicionalnog koalicionog partnera, koji je ne samo pasivno ostao po strani, nego je aktivno učestvovao u kampanji protiv našeg kandidata time se pridružujući destruktivnim naporima protiv politike DPS-a”, poručio je crnogorski premijer Đukanović.

Žena u Crnoj Gori na biralištu Državna izborna komisija nije objavila ni preliminarne rezultate, nego se čeka konačan rezultat

Iščekujući konačan sud, oba izborna štaba pozvala su birače na strpljenje i građansku poslušnost. Lekić je poručio da neće priznati krađu, dok je Vujanović umirio simpatizere tvrdnjom da će DIK potvrditi ono što su oni već saopštili.

Autorka: Jelena Kulidžan

Odgovorna urednica: Marina Martinović

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close