-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

I Evropu čeka pakao: sve je vjerovatno da će ove godine doći do El Niña, zagrijavanja tropskog dijela Tihog oceana

Sve je vjerojatnije da će ove godine doći do El Niña, zagrijavanja tropskog dijela Tihog oceana, objavila je Svjetska meteorološka organizacija a prenosi National Geographic.

Kako ovaj klimatski fenomen ima mnogo širi odjek, moguće je da će El Niño pridonijeti rekordnim temperaturama diljem svijeta.

Pojava El Niña usko je vezana i uz takozvano južno kolebanje (engl. ENSO – El Niño Southern Oscillation), što obuhvaća i hlađenje oceanskih voda i pojačanje istočnih pasatnih vjetrova, nazvano La Niña, a cijeli ciklus toga kolebanja traje 3 do 6 godina.

La Niña, hladna faza, završila je nakon tri godine, a tropski Tihi ocean trenutno je u neutralnoj fazi. No, kako piše na stranici Climate 101, uskoro bi ga mogla zamijeniti topla faza, El Niño.

Kako je navedeno, postoji 60 posto vjerojatnosti da će se prijelaz dogoditi u razdoblju od svibnja do srpnja. Prema trenutnim prognozama meteorologa, vjerojatnost se povećava na 80 posto u razdoblju od srpnja do rujna.

Zasad nema naznaka koliko će El Niño trajati niti koliko će biti intenzivan, no ovaj bi fenomen mogao produbiti rizike s kojima se Zemlja suočava zbog klimatskih promjena.

– Doživjeli smo osam najtoplijih godina u povijesti mjerenja, bez obzira na zahlađenje prouzročeno La Niñom u posljednje tri godine, koje je djelovalo kao privremena kočnica u porastu temperature”, rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije, Jukka Petteri Taalas.

-Razvoj El Niña najvjerojatnije će dovesti do još jednog skoka globalnog zatopljenja i povećati mogućnost rušenja temperaturnih rekorda.

Prema izvješću Svjetske meteorološke organizacije, 2016. je bila najtoplija godina u povijesti zbog “dvostrukog udarca” snažnog naleta El Niña i zagrijavanja izazvanog djelovanjem čovjeka kroz ispuštanje stakleničkih plinova.

Utjecaj tople ENSO faze najviše se primjećuje u godini nakon njenog nastanka, pa se očekuje da će posljedice biti očitije tijekom 2024. godine.

Moramo se pripremiti za razvoj El Niña, koji se često povezuje s povećanjem vrućine, suše i padalina u različitim dijelovima svijeta”, upozorio je Taalas.

Tijekom El Niña dolazi do povećanja oborina na jugu Južne Amerike i u južnim područjima Sjedinjenih Američkih Država, kao i na Rogu Afrike i u središnjoj Aziji.

Nasuprot tome, ozbiljne suše moguće su u Australiji, Indoneziji i Južnoj Aziji, a u središnjem i istočnom dijelu Tihog oceana El Niño može potaknuti nastanak uragana.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close