Huskić: BiH trebaju veliki sudski procesi protiv političara i biznismena

Bosansko pravosuđu ne radi kako treba! U BiH još uvijek nemamo velikih sudskih procesa protiv političara ili biznismena, a to je veliki problem za državu, upozorava Adnan Huskić, politički analitičar, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

– Čak ako i imamo neke procese protiv političara ili biznismena, onda su oni rezultat nekog nevjerovatnog incidenta ili spleta okolnosti, a ne rezultat aktivnosti sudova i tužilaštava BiH. Osim toga, ne samo da velikih sudskih procesa u BiH nema, čak ako ih i ima, oni se u pravilu završavaju oslobađajućom presudom – rekao je Huskić za NAP.

Ovaj analitičar upozorava da je jedan od vodećih problema Bosne i Hercegovine upravo to što političke stranke u najvećoj mjeri još kontrolištu tužilaštva i sudove BiH. Kriminogene političke elite, kaže on, koje već godinama haraju zemljom, uspjevaju ostati na vlasti ili van dosega tužilaštava upravog zbog toga jer imaju kontrolu nad njima.

– Stvari u BiH će se početi popravljati tek kada tužilaštva i sudovi budu neovisni. A, to možemo postići jedino kada budemo imali ocjene rada sudija i tužilaca. Tako nešto postojalo je i u bivšoj Jugoslaviji i ne vidim razloga zbog čega to ne bi postojalo i sada – kaže Huskić.

– Jednostavno, moramo imati mjerljive kriterije o tome koliko je slučajeva pokrenuto i na koji način su završeni. Ako to uradimo, onda prestaje bilo kakva mogućnost instrumentalizacije, politizacije sudskih procesa, istraga… Onda nećemo imati presude koje će padati nakon godinu dana zbog proceduralnih grešaka – ističe on.

U Bosni i Hercegovini, kaže Huskić, tužilaštva i pravosuđa još uvijek procesuiraju samo manje poznate kriminalce, ali stvari u zemlji se ne mogu pokrenuti naprijed dok predmetom istraga ne budu i kriminogeni političari i biznismeni, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close