Humanitarne i socijalne aktivnost Islamske zajednice BiH

Islamska zajednica u BiH je i u 2013. godini nastavila praksu aktivne podrške društvu na humanitarnom i socijalnom planu. Na različitim nivoima funkcioniranja Zajednice realizovano je na stotine različitih projekata sa ciljem pomoći siromašnim, ugroženim, povratnicima, podrške obrazovanju i projektima značajnim za razvoj zajednice i društva u cjelini.

U 2013. godini vrijednost socijalnih i humanitarnih aktivnosti Islamske zajednice u BiH iznosile su cca. 7.511.818,00 KM. Od toga 1.013.322,00 KM je obezbijeđeno i dato za stipendiranje studenata i učenika. Humanitarna pomoć u novcu i namirnicama je iznosila 994.762,00 KM, pomoći za liječenja i obilazak bolesnih osoba 392.271,00 KM, podrška povratku 663.636,00 KM, sergije za džamije i vjerske objekte 1.332.083,00 KM i podrška i finansiranje projekata od opće koristi za društvo 1.227.698,00 KM.

Pored klanja kurbana za potrebe medresa i islamskih fakulteta, Islamska zajednica u BiH je vodila aktivnosti klanja kurbana i prikupljanja kurbanskog mesa koje je podijeljeno siromašnim, ugroženim, povratnicima i desetinama institucija poput bolnica, zavoda za djecu bez roditelja i djecu sa posebnim potrebama, staračke domove, javne kuhinje, studentske domove, vrtiće i dr. U ovim aktivnostima podijeljeno je 277.135 kilograma kurbanskog mesa, a poseban doprinos ovim aktivnostima je dat kroz akciju klanja kurbana koju je vodio Rijaset Islamske zajednice u BiH i medrese, kao i aktivnosti medžlisa na prikupljanju kurbanskog mesa, posebno medžlisa sa područja tuzlanskog muftijstva.

Posebna pažnja Islamske zajednice u BiH je posvećena obezbjeđivanju stipendija za studente i učenike. U prethodnoj godini je obezbijeđeno 1.135 stipendija u iznosu od .1.013.332,00 KM. U ovim aktivnostima su se posebno istakli Fond Bošnjaci, Fond Mešihata Islamske zajednice u Njemačkoj- Gazi Husrevbeg, Vakufska direkcija, Gazi Husrev-begova i Behram-begova medresa, kao i veliki broj medžlisa. Veoma aktivne na planu obezbjeđivanja humanitarne pomoći u novcu i namirnicama su bile krovne organizacije Islamske zajednice u dijaspori.

(MINA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close