Hrvatsko narodno vijeće BiH za kantonizaciju cijele BiH

Hrvatsko narodno vijeće (HNV) Bosne i Hercegovine organiziralo je danas u Sarajevu konferenciju o temi “Reorganizacije Federacije BiH i države BiH” na kojoj je istaknuto da bez reorganizacije Bosne i Hercegovine nije moguća ni uspješna reorganizacije Federacije BiH te  da se stoga HNV zalaže za kantonizaciju cijele BiH, a ne samo jednog njenog entiteta.


Kako je kazao predsjednik HNV-a fra Luka Markešić, ovo vijeće želi da se uključi u organizaciju BiH, podsjećajući na inicijativu koju predlaže Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH da umjesto sadašnjih deset bude šest kantona.

Iz HNV-a su pozdravili smanjenje broja kantona u FBiH, ali upozoravaju da činjenica da Republika Srpska nije tako uređena zbog čega je država BiH asimetrično uređena, te smatraju da je i to jedan razloga sadašnje krize, a Markešić s tim u vezi naglašava da bi još veća nepravda bila napravljena kada bi BiH dobila još jedan entitet.

Predsjednik HNV-a Markešić smatra da je potrebno prije svega postići institucionalnu ravnopravnost, a ističe i da bi važne oblasti koje su sada na nivou kantona poput zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite trebala biti uređene na nivou entiteta, odnosno na državnom nivou.

Komentirajući inicijativu da Mostar bude glavni grad Federacije BiH Markešić kaže da je to politički pogrešno rješenje jer je Sarajevo glavni grad BiH i kao takav treba da bude i sjedište svih naroda pa tako i Hrvata dodajući da je Sarajevo oduvijek bio glavni grad Hrvata i politički, i kulturno, ali i vjerski.

O ovoj temi govorio je i član HNV-a Ivo Komšić koji također smatra da je potrebna reorganizacija oba entiteta budući da je nemoguće napraviti BiH funkcionalnijom ukoliko se samo donekle teritorijalno racionalizira Federacija BiH.

Smatra i da nije dobro insistirati na racionalnosti Federacije samo putem smanjenja entiteta nego je potrebno uraditi racionalizaciju funkcija Federacije BiH, jer kantoni nisu funkcionalni, a pojedini ni ekonomski održivi.

– Kantoni trebaju biti funkcionalni i treba ih biti onoliko koliko ih može opstati. Postoje kantoni koji se ne mogu održati nego se moraju sufinansirati. Građani i privreda BiH ne mogu više da funkcioniraju sa administracijom od koje nema nikakve koristi – ističe Komšić.

Predsjednik Posavske stranke i zastupnik u Skupštini Posavskog kantona Nino Sušilović također smatra da preuređenje same Federacije BiH neće riješiti probleme, nego je to samo odgađanje problema stoga treba biti oprezan da se takvim preuređenje ne napravi više štete nego koristi.

Prema njegovom stavu pripajanje Posavskog kantona Tuzlanskom kantonu, što se spominje kao opcija, nije dobro i to neće biti funkcionlano, a moglo bi izazvati i kontraefekte i nezadovoljstva.

Zbog svih ovih stvari u HNV smatraju da je potrebno aktivno se uključiti u iznalaženje pravednog rješenja kako bi se i ostvarili ciljevi za izgradnju BiH kao pravedno uređene, demokratske i pravne države ravnopravnih naroda.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close