PolitikaRegion

Hrvatski EU parlamentarci žele federalizacijom podijeliti BIH

Stranka demokratske akcije (SDA) izrazila je očekivanje da će Rezolucija o stanju u Bosni i Hercegovini koja je pred članovima Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta odražavati stvarno stanje i stvarne potrebe države i njenih građana.

Također, u ovoj stranci očekuju da će tekst Rezolucije biti baziran na evropskim standardima i principima te na poštivanju prava BiH da suvereno rješava pitanja unutarnjeg uređenja.

Za SDA je neprihvatljivo da Rezolucija sadrži bilo kakve formulacije koje prizivaju nove etničke i teritorijalne podjele kao što je pojam “federalizam” ili isticanje etničkog principa na uštrb građanskog.

– Federalizam koji se spominje u amandmanima nekih parlamentaraca iz Republike Hrvatske zapravo je prizivanje podjele BiH na etničkim principima koja nije ostvarena ni ratnim sredstvima – stava su u SDA.

Ocjenjuju da takve formulacije mogu samo nanijeti štetu evropskom putu BiH i kod najvećeg broja građana poljuljati povjerenje u Evropsku uniju, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću SDA.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close