Hrvatska: Vlada usvojila zakon koji će gay parovima dati ista prava kao parovima u braku, osim prava na posvajanje

Premijer Zoran Milanović rekao je da se Zakon o životnom partnerstvu sprema već duže vrijeme i da nije donesen kao odgovor na referendum. Uvjeren je da će spomenuti zakon u Hrvatskoj primijeniti dobre europske standarde

(Tportal.hr)

Vlada Republike Hrvatske je usvojila Zakon o životnom partnerstvu koji će homoseksualnim parovima dati gotovo ista prava kao parovima u bračnoj zajednici. Premijer Zoran Milanović rekao je da je taj zakon u skladu s Ustavom, ali i s naukom vjerskih zajednica.

Premijer Zoran Milanović rekao je da se Zakon o životnom partnerstvu sprema već duže vrijeme i da nije donesen kao odgovor na referendum. Uvjeren je da će spomenuti zakon u Hrvatskoj primijeniti dobre europske standarde.

‘Vjerujemo da su ti standardi ljudski dobri i u skladu s Ustavom, pa ako hoćete i u skladu s naukom vjerskih zajednica. Provedena je javna rasprava i zakon je mogao biti donesen prije pola godine, nije ništa tempirano, ali tako ispalo da ga donosimo danas. Ovaj će zakon u mnogočemu izjednačiti bračnu i istospolnu zajednicu, ali neće u potpunosti i neće u imenu. To nikada nismo ni htjeli i to se treba znati’, rekao je Milanović na sjednici Vlade.

Zakon je u detalje predstavio ministar uprave Arsen Bauk. Rekao je da je zadovoljan njime te da je javna rasprava prije toga bila sveobuhvatna. Kaže da su dobili nekoliko stotina primjedbi na koje su pokušali odgovoriti te da su rezultati rasprave objavljeni u dokumentu s preko 200 stranica.

Rekao je da novi zakon odražava svijest da se trebaju ukloniti prepreke za ustavnu jednakost homoseksualnih parova i da su uvažavali tradiciju te postigli kompromis kojim je životno partnerstvo forma zajedničkog života istospolnih partnera, a definicija braka se pritom ne mijenja.

Istospolne zajednice dobivaju prava koja su tradicionalno pripadala samo heteroseksualnim parovima, ali razlika ostaje kod prava na posvajanje: ‘Oni ne mogu posvajati, a u državnim maticama će se i dalje kao roditelji upisivati samo biološki roditelji. No uvodimo pravo na skrbništvo partnera nad djetetom drugog partnera…’, rekao je Bauk i naglasio da je ovo konvencijski minimum prava.

Premijer Milanović očekuje da će se rasprava nastaviti u javnosti s detaljnim propitivanjem. ‘Ulaskom u EU bili smo zapad istoka, sada ne bi bilo dobro da budemo istok zapada. Mislim da je jasno što time hoću reći. U Europi postoje standardi, neki su dalje i liberalnije otišli u tome, neki nisu išli tako liberalno i mi ćemo se ubrajati među te kada usvojimo ovaj zakon. No neki su, bome, još uvijek u 19. stoljeću…’, rekao je Milanović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close