Hrvatska: Prazne sobe nude se uz 50 posto popusta

Brojne akcije koje se ovih dana mogu naći na tržištu i to za smještaj u samoj špici sezone, potvrđuju da ova turistička špica ipak nije blistava kao protekle godine.

Pedeset odsto jeftinije sedam dana u hotelu na Zlarinu sve do kraja septembra, u pola cijene tri noćenja s polupansionom u hotelu s dvije zvjezdice u Rapcu, kao i pet ili sedam polupansiona u četverozvjezdanom hotelu na Pagu iskoristivo od 15.jula do 10. avgusta…

Akcije od 10, 20, 30 odsto u brojnim hotelima na Jadranu. Sve to više podsjeća na maj ili oktobar, nego na špicu sezone, odnosno onih mjesec dana ljeta tokom kojih bi se trebala tražiti bilo kakva soba više.

Brojne akcije koje se ovih dana mogu naći na tržištu i to za smještaj u samoj špici sezone, potvrđuju da ova turistička špica ipak nije blistava kao protekle godine. Uopšteno je turistička godina teška i slabija, reći će oni koji su svakodnevno na terenu, pa se isto ili slično i sada, polovinom jula, može čuti od ugostitelja, iznajmljivača i hotelijera, piše Novi list.

Da je turista manje, vidi se i po brojkama o prometu na graničnim prijelazima, koji je i ovog vikenda bio slabiji nego lani u isto vrijeme.

Turistički su radnici već ranije ukazivali da bi problema moglo biti u samom srcu sezonu, te da će veliku odluku odigrati last-minute ponude, što se i pokazuje točnim.

Svi hoteli imaju last-minute akcije

Boca vode 30 kuna! Ima toga još…
Skupi guštiBoca vode 30 kuna! Ima toga još…

Govoreći o stanju na tržištu, Mario Jantol, predsjednik uprave Hotela Baška, ukazao je da o tome koliko je godina teška dovoljno govori to što praktički svi hotelijeri na Jadranu u punoj sezoni imaju last-minute akcije. Rekao je i da je situacija lošija u hotelskoj kući za koju radi. Gledano na dan, umjesto lanjskih 90 odsto, imaju popunjenost od 75 odsto.

Jantol kaže da su hotelijeri tek jedna karika u lancu te da je bitna atraktivnost cjelokupne destinacije, kao i njena konkurentnost.

 

Turisti biraju Egipat i Tursku

“Često zaboravljamo da gost koji dolazi u Hrvatsku mora potrošiti 200 eura na autoceste, trajekt, mostarinu, parking. A svi gledaju samo na cijenu hotelske sobe. Ne može se reći da je konkurentna cijena 20 eura za ležaljke i suncobran na dan, dok hotelska soba s polupansionom stoji 60 eura. Zbog toga gosti i dalje idu u Egipat, Grčku ili Tursku. U Turskoj uopće neće platiti tu ležaljku”, istaknuo je Jantol.

Pretjeranog optimizma nema ni kod iznajmljivača. Slavica Grgurić, predsjednica Udruženja iznajmljivača otoka Krka, kazala je da situacija nije baš sjajna, te da mjesta na plažama još uvijek ima “k'o u priči”.

Autor: Novi list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close