PolitikaRegion

Hrvatska na dobrom putu da izvrši političko samoubistvo

Politički analitičar Žarko Papić za TV1 kaže da se u slučaju “Slobodana Praljka” sudilo pojedincima, ali i udruženom zločinačkom poduhvatu.

“Pojedince koji čine zločine neko mora da usmjerava i organizuje, dakle neki plan mora da postoji. Mnoštvo je dokaza, govorim samo o brionskim stenogramima razgovora Tuđmana, Šuška i slično da su na neki način podstrekavali to što pojedinci vršiti. Jadranko Prlić sasvim sigurno nikoga nije ubio svojom rukom, ali je kao predsjednik Vlade Herceg Bosne kontrolisao situaciju i znao šta se dešava. To je suština udruženog zločinačkog poduhvata. Na isti način suđeno je nacistima u Ninbergu”, poručio je Papić.

Reakcije visokih zvaničnika hrvatskog naroda iz BiH i Hrvatske, smatra, apsolutno su zastrašujuće i šokantne.

“Recimo, izjava lidera HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da je ta presuda zločin prema hrvatskom narodu, te nakon toga zaustavljanje evropskog puta… Ne treba zaboraviti da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala promociji Praljkove knjige sedam dana prije izricanja presude. To sve je na neki način bio pritisak na sud. Grabar Kitarović je juče poručila da je zabrinuta zbog reakcija koje su pratile ovu presudu. To je mogla biti samo samokritika. Ako se predsjednica tako samokritikuje, onda je to ozbiljan razloga da se čovjek pita za njen kredibilitet”, precizirao je Papić.

Iznenađen je, dodao je, odsustvom elementarne političke inteligencije kod vodećih ljudi HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH.

“Mislim da je Hrvatska na dobrom putu da izvrši neku vrstu političkog samoubistva, jer reakcijama čitave Evrope na ovu retoriku, ona je značajno izgubila sopstveni kredibilitet”, smatra Papić.

Osvrnuo se i na oštre kritike čelnika Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju na račun reakcija hrvatskih političara.

“Nikada Haški tribunal nije tako oštro reagovao kao dosada, što je sasvim normalno. Postojala je kritika za nesaradnju sa sudom i ona je sa pravom bila usmjerena na Srbiju”, naveo je Papić.

Mišljenja je da takve reakcije nisu uzrokovane emotivnim šokom hrvatskih visokih dužnostnika, nego je riječ o naviknutoj aroganciji.

“Oni godinama i u mnogo benignijim slučajevima BiH smatraju teritorijom, a ne suverenom državom. Ponašaju se potpuno arogantno, kao, gospoda su u EU, pa mogu šta hoće”, kazao je, između ostalog, Papić.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close