Hrvatska će sa Srbijom i BiH aplicirati za pomoć EU

ZAGREB – Hrvatska će zajedno sa Srbijom, a vjerojatno i s BiH, aplicirati za pomoć Europske unije za saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su proteklih dana pogodile te zemlje, potvrđeno je u nedjelju Hini iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

 Srbijanski mediji objavili su izjavu tamošnjeg ministra vanjskih poslova Ivice Dačića u kojoj on navodi da mu je hrvatska kolegica Vesna Pusić tekstualnom porukom predložila da dvije zemlje zajedno apliciraju za pomoć iz europskog fonda solidarnosti za prirodne katastrofe.

“Kolegica Pusić poslala mi je SMS poruku u kojoj je predložila da Hrvatska i Srbija zajedno apliciraju za pomoć EU poslije prirodnih katastrofa, imajući u vidu da su oni to učinili već nekoliko puta i da imaju iskustva u tome kako se to radi”, rekao je Dačić.

Tu je informaciju Hini u telefonskom razgovoru potvrdila glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić.

“Mogu potvrditi da će Hrvatska i Srbija zajedno aplicirati za europsku pomoć za saniranje šteta od poplava, s tim što će u taj projekt vjerojatno biti uključena i BiH, jer je ministrica Pusić kontaktirala i s (ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom) Lagumdžijom”, rekla je Hini glasnogovornica ministarstva.

Europska pravila propisuju visinu štete koju neka zemlja mora pretrpjeti da bi mogla zatražiti pomoć iz fonda solidarnosti i dopuštaju mogućnost da dvije ili više zemalja apliciraju zajedno ako pojedinačno nisu pretrpjele dovoljno veliku štetu.

Glasnogovornica Barišić podsjetila je da je na isti način Hrvatska uspjela dobiti europsku pomoć 2010., kad je za nju aplicirala zajedno sa Slovenijom.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close