Dobrica Ćosić, ideolog zla umro u 93. godini

Dobrica Ćosić, ideolog srpskog nacionalizma ‘90-tih godina, koji je izazvao ratove u cijeloj bivšoj Jugoslaviji i genocid u Bosni i Hercegovini, umro je danas u Beogradu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Informaciju o Ćosićevoj smrti je prenio beogradski list “Blic”.

Ćosić je umro u 93. godini, a bio je predsjednik Savezne republike Jugoslavije, nakon raspada zajedničke države. Ćosić je bio književnik i ideolog, a podržavao je politiku Slobodana Miloševića i Srpske akademije nauka i umjetnosti. Poznat je po citatima i izjavama u kojima je govorio da je “laž srpski državni interes”.

– Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno – napisao je Ćosić u svom dijelu “Deobe”.

Do same smrti bio je javno angažiran i učestvovao u izradi drugog memoranduma SANU, a koji je ponovio hegemonističke namjere Srbije, javlja NAP.

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close