Hrana koje utiče na povećanje inteligencije

Koeficijent inteligencije govori nam u kojoj smo mjeri sposobni da učimo, prilagođavamo se i razumemo svijet oko nas. Postoji mnogo različitih faktora koji mogu uticati na visinu IQ-a, a jedan od njih je i ishrana. Evo nekih od namirnica koje mogu da pomognu da se poveća koeficijent inteligencije.

Orasi
U istraživanju Univerziteta Tafts dokazano je da 29 grama oraha sadrži 2,6 grama omega-3 masnih kiselina, a jedna kašičica orahovog ulja 1,4 grama polinezasićenih masti. I jedno i drugo su masti koje nemamo u tijelu, već moramo da ih unosimo putem hrane, a doprinose poboljšanju memorije.

Sirova jaja

Najbolja i ujedno najjeftinija naročito nutritivna namirnica jako bitna za razvoj IQ-a. Sirova jaja sadrže proteine i zdrave masnoće koje su ključne za razvoj moždanih funkcija posebno kod mladih. Što kraće kuvate jaje, njegove nutritivne vrijednosti su veće. Kao i šanse za salmonelu, ali to ipak nije tema…

Antioksidansi
Oni imaju funkciju obrane vašeg tijela od slobodnih radikala, što rezultira poboljšanjem logičkog rezonovanja. Namirnice koje ih sadrže su zeleni čaj, pasulj, artičoke.

Borovnica
Osim što su vrlo ukusne, borovnice pozitivno utiču na zdravlje mozga. Sadrže širok spektar fitohemikalija koje su direktno povezane s razvojem i rastom mozga. Neka su istraživanja čak pokazala da usporavaju starenje mozga.

Avokado
40% ovog voća sastoji se od ulja punog oleinske kiseline koja je mononezasićena mast. Moždane su ćelije zaštićene mijelinskim omotačem koju monozasićene masti regenerišu. To je važno jer oštećenje omotača umanjuje kognitivne sposobnosti.

Riba
Riba je prepuna omega-3 masnih kiselina. Sardela, losos i pastrmka sadrže ih u obliku kiselina koje već postoje u našem mozgu, pa ih konzumirajući ribu dodatno obnavljamo. Te kiseline uopšteno poboljšavaju memoriju i funkciju mozga.

Zeleno povrće
Osim što je dobro za zdravlje srca, zeleno povrće je blagotvorno i za mozak. Bogat je izvor vitamina E koji je ključan za zdravlje mozga. Vitamin E smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Osim zelenog povrća, najviše vitamina E sadrže kivi i orašasti plodovi.

6yka.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close