Hrana koja se kod nas uvozi: Kafu nagrizli insekti, a šunka puna fosfata

Rampu su, primjera radi, spustili za pošiljke pilećih viršli iz Makedonije i pureće šunke iz Hrvatske, zbog povećanog sadržaja fosfata, koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije. Takođe, kod šumećih tableta iz Njemačke utvrđeno je da deklaracija nije u skladu sa propisima RS.

“Kod pošiljke kafe u zrnu iz Italije utvrđeno je da su zrna oštećena insektima, a pošiljke kiselog vrhnja i milerama iz Slovenije bile su mikrobiološki neispravne. Kod piva porijeklom iz Slovenije utvrđeno je da je rok upotrebe nejasno označen, odnosno izbrisiv. Voćni sok porijeklom iz Srbije nije bio ispravan, jer udio voća nije bio u skladu sa deklarisanim”, ističu iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori hranu “češljaju” u dva segmenta i to prilikom uvoza, kao i u unutrašnjem prometu.

“Kada govorimo o uvozu, svaka pošiljka hrane koju uvozimo u RS mora pratiti potrebna dokumentacija koja uključuje i dokaz ovlaštenog organa zemlje izvoznice da je proizvod ispravan”, ističe Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove, te dodaje da se, pored provjere dokumentacije, vrši i uzorkovanje proizvoda za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti.

Tako je, naglašava Makivićeva, lani inspekcija prilikom uvoza pregledala 60.419 pošiljki hrane, od kojih je uzeto 4.017 uzoraka za laboratorijsku analizu.

“Na osnovu pregleda i rezultata analiza kod 101 pošiljke utvrđene su nepravilnosti. Nakon otklanjanja nedostataka na deklaracijama 53 pošiljke su puštene u promet, dok je po nalogu inspektora 10 pošiljki vraćeno pošiljaocu, a 38 ih je uništeno”, precizira Makivićeva.

 Prema njenim riječima, utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na nepotpune deklaracije te mikrobiološku i hemijsku neispravnost.

“Nepravilnosti su utvrđene kod pošiljki mesnih proizvoda, konditorskih proizvoda, alkoholnih pića, voćnih sokova i osvježavajućih pića, dodataka prehrani, začina i drugo”, kažu u inspekciji.

U udruženjima za zaštitu interesa potrošača ocjenjuju da su ovi pokazatelji dokaz da kupci treba da obrate pažnju kada biraju artikle koje će konzumirati.

“Kod nas se inače pokušava plasirati roba koja ne može ‘proći’ u zemljama gdje se proizvodi. Mi baš i nemamo mehanizme koji mogu da zaštite potrošače, tako da su oni prepušteni sami sebi. Oni treba da gledaju i da prate šta kupuju, a na svaku uočenu anomaliju potrebno je da o tome obavijeste inspekciju”, savjetuje Zoran Banović, koordinator za rad sa potrošačima u Udruženju građana “Don” Prijedor.

Nisu poljoprivrednici iznenađeni pokazateljima o spornim proizvodima, a Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, tvrdi da je spisak i veći.

“Kod mortadele iz Slovenije utvrđeno je da ima puno nedozvoljenih supstanci. Kada je provjereno da li ta mortadela, kada se prodaje u Sloveniji, ima iste sastojke kao kod nas, pokazalo se da nema, i da je to ‘specijalno’ proizvedeno za BiH. To nam govori da sve smeće završava ovdje. Inače, kako bi se moglo desiti da je pseća hrana jeftinija od određenih vrsta kobasica”, pita se Usorac.

Rampa spuštena za:

– Viršle iz Makedonije

– Vrhnje i mileram iz Slovenije

– Pivo iz Slovenije

– Voćni sok iz Srbije

– Šumeće tablete iz Njemačke

 

60.419 pošiljki hrane pregledano prilikom uvoza

4.017 uzoraka uzeto za laboratorijsku analizu

101 pošiljka imala određene nepravilnosti

38 spornih pošiljki uništeno

10 pošiljki vraćeno pošiljaocu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close