HR: Novo lice HDZ-a

Imamo mandatara! Čijeg? Zna se! HDZ je predložio mandatara Tihomira Oreškovića u ime Mosta. Most je htio nestranačkog stručnjaka. Dobio ga je – HDZ-ovog. Sada nastupa meritokracija.

(AUTOR:

A ono što smo vidjeli u zadnjih 45 dana, bio je blitzkrieg, ”okupacija” u 45 slika. Svjedočili smo izbornoj prevari, unaprijed postignutom dogovoru Mosta i HDZ-a, u drami u kojoj je SDP igrao iznad stola, pregovorima, reformama, argumentima, a nasuprot sebe imao je izrežirani igrokaz s lutkama na koncu pod kontrolom nekih moćnih biznis grupacija, Crkve i naravno samog HDZ-a koji nakon četiri godine SDP-ove vlasti nije više mogao dopustiti da ih crveni drže izvan područja moći.

Ako je Zoran Milanović i ispao naivac, to je ipak samo zato jer je bio četiri godine poštenjačina i, sada vidimo, kamilica za krupne igrače krupnog kapitala i krupne kontrole paraobavještajnog aparata koja je izrežirala ovu političku dramu.

Danas sa sigurnošću možemo reći da je Most s HDZ-om imao ”deal” od prve sekunde, što je Božo Petrov i priznao rekavši da se Oreškovića kontaktiralo još prije nekoliko mjeseci i da je sve bilo spremno za ovakav scenarij.

A činjenica da smo u utorak svjedočili obratu u kojem je Petrovu i društvu ponestalo alibija za odbijanje SDP-a pa je zapravo i prestao glumiti, samo je dokaz više za ono što nam je svima očito.

No, je li rasplet nužno i loš? Dobit ćemo vladu, kako se sada čini, u kojoj će biti tehnomenadžeri rasterećeni ideologija. Iako i iz samog HDZ-a tvrde da je mandatar Orešković zapravo Karamarkov produkt i da ovime šef HDZ-a nimalo ne slabi mada neće imati premijersku fotelju, ipak je činjenica da ćemo svjedočiti nekom novom umjerenijem licu HDZ-a. U prvoj postavi neće biti eksponenti ekstremno desne politike, već upravo ljudi Oreškovićeva profila koji znaju upravljati financijama.

To ne mora nužno biti loše ako su namjere poštene, no vođenje države nije i vođenje poduzeća. Hrvatska država mora ostati socijalna, a milje iz kojeg dolazi novi mandatar, i koji ga je i fabricirao, sklon je velikim projektima, velikom biznisu, velikim privatizacijama i velikom kapitalu.

Već prvoga dana nakon izbora iz SDP-a se moglo čuti da HDZ i Most zajedno s HUP-ovcima planiraju preuzimanje države u interesu velikih korporacija i prevladavajuće demokršćanske politike moćnih zemalja EU-a, s ciljem drugog velikog kruga privatizacije ostatka ostataka onoga što je u Hrvatskoj nakon dva kruga HDZ-ova ”privatizacijskog pakla”, Tuđmanovog i Sanaderovog, preostalo.

Vrlo brzo imat ćemo prilike provjeriti je li to bila paranoja gubitnika ili opravdan strah – jedna od glavnih politika Mosta bila je privatizacija zdravstva, koja se navodno ”nije stigla” ispregovarati dok smo se u ovoj predstavi u prvom činu još zabavljali tzv. reformama. A novi mandatar, eto, dolazi baš iz te sfere korporacija u sektoru zdravstva.

Zasad o mandataru znamo da je domoljub, kako tvrde u HDZ-u. I da ne govori dobro hrvatski jezik, kako smo sami imali prilike čuti. Sve ostalo potpuna je nepoznanica. Ali u redu, znamo mi dobro HDZ, ma kako mu se koalicijski partneri zvali.

(Prenosimo s portala Novoga lista).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close