HR: HDZ nema gospodarski plan

Martina Dalić, bivša ministrica financija, donijela je odluku o napuštanju HDZ-a. Pošto je ova odluka vrlo značajna jer otkriva istinu u redovima najjaće oporbene stranke, koje je kaotično, a što će se sasvim sigurno odraziti na predsjedničke izbore, njeno pismo donosimo u cjelosti kako je objavljeno na portalu Večernjeg lista:

 

“Ovu sam odluku donijela teško i vagala sam dugo. Međutim, u proteklom sam se razdoblju previše puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize.

 

Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnom za  izvlačenje zemlje iz krize manje je važan ili u najboljem slučaju sekundaran. Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti.

Nema, po meni, ni dovoljno snage ni odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću.

 

Pokušala sam svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima naše ekonomske stvarnosti kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka i bez kojih će Hrvatska još dugo stagnirati.

 

Samo jedan primjer. Predložila sam vodstvu HDZ-a  i pripremila u formi prijedloga zakona inicijativu za depolitizaciju državne i javne uprave i reformu sustava plaća na načelima stručnosti i rezultata rada. Ta je inicijativa ostala u ladici. Nisam dobila podršku za podnošenje tih zakona u saborsku proceduru. Iz toga zaključujem da unatoč retorici, stvarne spremnosti za pripremanje reformi, njihovog javnog tumačenja i kasnijeg provođenja u stvari nema.

 

Stručnjaci koji se u HDZ-u bave ekonomijom zastupaju vrlo različite ideje, često međusobno suprotne i nespojive ideje, zbog čega je jasno da sve one ne mogu istodobno zaživjeti. Ne mogu svi biti u pravu posebno stoga što je naša ekonomska situacija toliko teška da iduća Vlada neće imati nimalo slobode.

Ako bude željela stvoriti ikakvu šansu za oporavak Hrvatske, tada će morati raditi ono što se mora i ono što zahtijevaju objektivna ograničenja. Međutim, u ekonomskom timu HDZ-a nema koordinacije, nema vodstva, nema jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima ove dugotrajne krize. Taj je tim potpuno nefunkcionalan i bojim se da će s obzirom na način njegova (ne)vođenja takav i ostati.

 

Svi ti primjeri pokazuju mi da tzv. pripreme za preuzimanje vlasti nisu i neće biti ni dovoljno odlučne ni dovoljno fokusirane da rezultiraju potpunom spremnošću rukovodstva HDZ-a za provođenje reformi i poduzimanje svih onih mjera nužnih za izlazak iz krize – bez obzira na to koliko te reforme i mjere bile složne i teške. A Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu Vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema.

 

Napori koje sam činila da pridonesem promjeni takvog stanja nisu zaživjeli u stranci i zaključujem da ona, akonkretno njezin predsjednik, i dalje namjerava držati sve opcije otvorenima i stvarati dojam da su sve moguće ideje relevantne i da su svi njihovi zagovornici u pravu. Ne vidim da išta više tu mogu napraviti, a nije da nisam pokušala, i zato istupam iz HDZ-a.

 

Nastavit ću svoj rad u Saboru kao nezavisan zastupnik sukladno svom najboljem znaju i oslobođena bilo kakvih ograničenja i pritiska nužnosti dobivanja izbora”, poručila je Martina Dalić.

 

(Prenosimo s portala Večernjeg lista).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close