BiHPolitika

Hoyt Yee: BiH vode kleptokrate, neodržavanje izbora u Mostaru je dokaz za to

Na konferenciji posvećenoj neriješenim pitanjima o BiH održanoj u Washingtonu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta jedan od govornika bio je dugogodišnji američki diplomata Hoyt Brian Yee.

On je rekao da stvari u BiH nisu toliko komplikovane koliko se često prikazuju i da je krajnje vrijeme za ozbiljne reforme, jer ako se to ne dogodi stvari će se nastaviti pogoršavati. 

“Bosna i Hercegovina je zarobljena država. Znamo da postoje kleptokrate koje vode zemlju i koje su glavne prepreke. Dakle, u osnovi postoje dva rješenja, analiza je lakša od samih rješenja, ali oba su poprilično jednostavna. Postoje dva načina na koja možete riješiti problem. 

Možete se pozabaviti načinima putem kojim kleptokrate zarobljavaju državu i drže je kao taoca ili možete uvjeriti kleptokrate da prestanu raditi ono što rade, a to podrazumijeva barem u prvom slučaju neki oblik ustavne reforme, postoje aspekti ustavne reforme koji nisu toliko teški, ako iza njih postoji konsenzus ili barem dovoljno kritične mase kao podrške da se složi npr. da je neprihvatljivo da u Mostaru nije bilo izbora od 2008. godine. Kako je moguće da zemlja koja teži članstvu u EU, u srcu Evrope, građanima svog, mislim, petog grada po veličini uskraćuje pravo na glasanje. I to ne što je to tako komplikovan problem, nego zato što vođe političkih stranaka, a znamo ko su oni namjerno ometaju rješenje, rekao je Hoyt Yee i dodao:

–  Stoga, mislim da možemo reći da postoje aspekti Dejtona, ne cijeli Aneks 4, ali aspekti Dejtona ili političkog okvira koji se mogu promijeniti i trebaju promijeniti ako smo zaista ozbiljni u tome. Alternativa, u slučaju da ipak nije moguće postići konsenzus bi bila barem da se složimo da se tim tipovima koji uskraćuju državu i njene građane od onoga što s pravom zaslužuju treba da se pozabavi na odgovarajući način.


(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close