HORIZONT 2020 prilika za mobilnost naučnika iz BIH

Pristupanje Bosne i Hercegovine (BiH) programu Horizont 2020, naučno-istraživačke institucije iz Republike Srpske imaju priliku da osnaže postojeću i uspostave buduću saradnju sa srodnim institucijama iz cijele Evrope, da omoguće mobilnost naučnika i ojačaju istraživačku infrastrukturu.

Iz entitetskog Ministarstva nauke i tehnologije napominju, osim naučno-istraživačkih institucija, Horizont 2020 podstiče organizacije iz svih sektora – državne institucije, privredna društva s posebnim naglaskom na mala i srednja preduzeća i udruženja građana, da usmjere svoje aktivnosti ka inovativnim rješenjima koja su primjenjiva na tržištu.

“Rezultati saradnje kroz ovaj program treba da budu otvaranja novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti naše privrede. Sva sredstva iz programa će biti dostupna u vidu bespovratnih donacija”, naglašavaju iz ovog resora Vlade RS-a.

BiH je 1. jula u Briselu potpisala sporazum o pristupu i učešću u programu Horizont 2020, koji će biti primjenjivan retroaktivno od 1. januara 2014.godine.

Horizont 2020 je najveći program EU za istraživanje i razvoj vrijedan oko 78,6 milijardi eura.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close