Hokejašice BiH igraju prvu međunarodnu utakmicu

Desetak hokejašica koje treniraju u Sarajevu, okupljene u timu Blue Bulls, u subotu će zaigrati prijateljsku utakmicu s igračicama KHL Sisak. To će biti prvi, historijski međunarodni nastup jednog ženskog bosanskohercegovačkog hokejaškog tima. 

Ženski hokej u BiH egzistira već četvrtu zimsku sezonu, ali zbog nedostatka adekvatne infrastrukture za treniranje, formiranje stabilnog tima napreduje sporo. Jedan od razloga za to je i nepostojanje ledene dvorane u Sarajevu, gdje bi klizači i hokejaši mogli da treniraju. Priliku za to imaju samo dva mjeseca u toku godine, kada je led postavljen u Olimpijskoj dvorani Zetra. Kroz sve ostale mjesece, hokejaši i hokejašice održavaju tzv. suhe treninge.

Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF) već godinama promovira rodnu ravnopravnost u ovom sportu. Prvo svjetsko prvenstvo u ženskom hokeju održano je 1990., dok se ženski hokej na Olimpijadi prvi put igrao 1998. godine.

Po pravilima IIHF-a, djevojčice i dječaci igraju u zajedničkim timovima do svoje 12 godine.

Na nedavno održanom međunarodnom turniru Happy Hockey Days u Sarajevu gledaoci su imali priliku vidjeti veći broj talentiranih igračica. No, kada je riječ o ženskim timovima, oni su i u regiji rijetkost. Iz tih razloga i ženski tim Hokejaškog kluba Sisak s nestrpljenjem očekuje ovu utakmicu.

anthony-london-1

Anthony London selektor reprezentacije BiH u hokeju na ledu

 

– Hokejaški sport u BiH je u snažnom usponu. Hokejaška reprezentacija BIH u aprilu, prvi put u svojoj historiji učestvuje na svjetskom prvenstvu, u trećoj diviziji. Više od stotinu mladih hokejaša u uzrasta do 10 godina uključeno je u ovaj sport u BiH. Ponosni smo što i naša zemlja slijedi preporuke Svjetske hokejaške federacije u smislu promocije jednakih mogućnosti za sve i prati globalne trendove podizanja vidljivosti žena u sportu – izjavio je selektor reprezentacije BiH u hokeju na ledu Anthony London.

FENA

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close