Hodanjem do boljeg fizičkog i mentalnog zdravlja

Naučite pravilno hodati i potrudite se najmanje četiri puta sedmično po 20 minuta prohodati. Držanje će vam biti bolje, mišići čvrsti, a tijelo zdravije. Sljedeći put kada se nađete na ulici pogledajte ljude oko sebe. Naravno, vidjećete zaposlene ljude kako hodaju. No na trenutak ih dobro proučite i provjerite kako hodaju: stisnuti, napetih ramena, nepomičnih ruku, pognute glave. Čini se da je taj jednostavan čin kretanja problem za mnoge…

Sve je to posljedica toga što zapravo ne znamo pravilno hodati, tvrdi Joanna Hall, autorka knjige (slobodan prevod) ‘Program hodanja: Jednostavan a revolucionaran način preobrazbe tijela zauvijek’ (Walkactive Programme: The Simple Yet Revolutionary Way To Transform Your Body, For Life).

I sama priznaje da njena tvrdnja zvuči suludo: počinjemo hodati nedugo nakon osmog mjeseca života, najčešće uz pomoć roditelja. No najčešće lekcija tu završava.

Kao odrasle osobe životni vijek provodimo sjedeći za stolom, noseći teške vrećice iz trgovina i obuvajući sve vrste obuće koja, doduše, izgleda sjajno, ali uzima danak našem držanju. Kao što često sjedimo nepravilno, jednako često pogrešno hodamo. Rezultat je epidemija boli u zglobovima i leđima od čega pate milioni.

Statistike kažu da će osam od deset osoba osjećati bol u donjem dijelu leđa u nekom razdoblju svog života, a 15 odraslih osoba stalno pati od boli u leđima.

Možda je ključ u tome da promijenimo način na koji hodamo, kaže Joana Hall koja je studirala sportske nauke na Sveučilištu Loughborough i sada poučava pravilnom hodanju, disciplini za koju vjeruje da je najkorisniji način kretanja.

Prve je učinke testirala na sebi nakon što je rodila prvo dijete. Nije trčala, samo je hodala. Od te su joj se aktivnosti bedra istanjila, struk se suzio, stražnjica podigla. Tvrdi kako redovnim svakodnevnim hodanjem možete smršavjeti gotovo četiri i pol kilograma u manje od mjesec dana. Čak i ako ne izgubite kilograme, izgledaćete vitkije, a svakako ćete smanjiti konfekcijski broj odjeće koju nosite.

Jedino pravilo kojeg se u prehrani morate pridržavati jest da ne jedete škrobne ugljikohidrate nakon 17 sati S ovim pravilima ne morate u teretanu, ne trebate skupu opremu, ne trebate se čak niti znojiti, piše Daily Mail.

Kako djeluje?

Princip je ove metode jednostavan i temelji se na pravilno usklađenoj fasciji. Fascija ili ovojnica dio je vezivnog tkiva koje se proteže i omotava čitavo tijelo. To je kompleks membrana spojenih s kosturom koji prenose minimalne tenzije i najmanji pomak na čitavo tijelo. Omotava čitavo tijelo, a nalazi se odmah ispod kože. Fascija je poput mreže oko mišića, žila i organa koja nas drži zajedno.

Držeći tijelo pravilno za vrijeme vježbanja, učinkovito angažirate mišiće pa tako tijelo vježba iznutra. Na taj način istodobno korigirate držanje tijela, pokreti postaju fluidni te se bol u leđima smanjuje. Tijelo na više načina ima koristi od pravilna držanja:

• izgled: ciljajući fasciju, cijeli je oblik tijela uravnotežen
• funkcionalnost: nelagoda u leđima, koljenima, kukovima i vratu je ublažena budući da su zglobovi ispravno postavljeni
• držanje: kad se kvaliteta pokreta povećava, izgledamo agilnije, stojimo čvršće i izgledamo mlađe.

Zašto hodanje?

Zdravstvene smjernice preporučuju da je idealno dnevno prohodati 10.000 koraka dnevno (oko pet kilometara) kojima sagorijevamo do 450 kalorija. No u prosjeku hodamo samo oko 4.000 koraka dnevno.

Da bismo prohodali 1.500 koraka, treba nam desetak minuta hoda. Hodate li manje od 5.000 koraka dnevno, može se reći da njegujete sjedilački način života koji je, prema nekim istraživanjima, povezan s višim mortalitetom, srčanim bolestima, dijabetesom i nekim vrstama raka.

Hodajte kako biste pobijediti šećernu bolest i poboljšali mentalno zdravlje. Osim poboljšanja u držanju, potrošnje kalorija i zaštite zglobova, postoji niz drugih zdravstvenih koristi od hodanja.

Rak

Deset hiljada slučajeva raka dojke i debelog crijeva može se spriječiti svake godine, kod bismo žustro hodali svaki dan. Samo 45 minuta dnevne aktivnosti umjerene razine može spriječiti oko 5.500 slučajeva raka dojke godišnje u Velikoj Britaniji.

Dijabetes

Oboljeli od dijabetesa koji su hodali dva ili više sati sedmično smanjili su stopu smrtnosti od svih uzroka za 39 posto, pokazuju rezultati jedne studije.

Visok holesterol

Vježbe niska intenziteta poput hodanja poboljšavaju osjetljivost na inzulin te razinu lipida učinkovitije od jednosatnog treninga visoka intenziteta.

Mentalno zdravlje

Hodanje ublažava stres, poboljšava kvalitetu spavanja i pomaže u borbi protiv depresije budući da fizička aktivnost uzrokuje oslobađanje endorfina, hemijskog spoja koji poboljšava raspoloženje.

Naučite pravilno hodati u četiri laka koraka

Zadajte si cilj da hodate četiri puta sedmično 15 do 20 minuta dnevno. Nabavite pedometar kako biste hodali u optimalnom tempu. Kada usvojite tehniku, počnite hodati brže. U početku ćete se morati koncentrisati, no s vremenom će vam aktivnost postaja sve lakša.

1. Najprije stopala

Provjerite hodate li punim stopalima. Svakim korakom biste morali bisti svjesni hodanja kroz pete, svoda stopala i odgurivanja prstima kako biste postigli ‘otvoreni gležanj’ koji pomaže da produžite noge. Rezultat: uža tonirana bedra i čvršća podignuta stražnjica

2. Stabilizirajte kukove

Stabilizirajte kukove jer vas seksi ljuljanje može, doduše, učiniti privlačnima, no ne koristi kralježnici niti učvršćuje stražnjicu. Zamislite da imate čašu šampanjca na svakom boku koju morate držati mirno dok hodate. Tako ćete morati učvrstiti trbušne mišiće. Tako ćete poboljšati svoje držanje i izravnati trbuh. Krajnji rezultat: ravan trbuh.

3. Podignite glavu

Riješite se pogurenih ramena produžujući vrat. Što više možete, produžite udaljenost između ramena i ušne resice. Ovaj jednostavan pokret pomaže da držite kralježnicu uspravnom, smanjite ukočenost i bol. Ovo je važan savjet za one koji provode dane pogrbljeni za računalom. Krajnji rezultat: bolje držanje i par dodatnih centimetara za koje niste niti znali da imate.

4. Koristite ruke

Prilikom hodanja brzinu dobivate rukama, a ne nogama! Da biste ubrzali, morate snažnije zamahivati rukama pa će se i noge automatski kretati brže. Cilj je da držite ruke na odgovarajućoj razini, lagano savijene u laktu te da njima njišete naprijed i natrag dok hodate. Ovi će pokreti gurnuti lopatice leđa prema nazad i tako ćete otvoriti grudi te postići bolje držanje.

 

Tekst je preuzet sa T portala

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close