Hoće li “Zmajevi” vidjeti Španiju?

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine planira prijaviti našu mušku reprezentaciju za nastup na Svjetskom prvenstvu, koje će se od 30. avgusta do 14. septembra iduće godine održati u Španiji.

Kao što je poznato, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je da će dodijeliti četiri pozivnice, i to nakon što se preko kontinentalnih šampionata za SP kvalificiralo 20 reprezentacija od ukupno 24 učesnika.

Najviši rang

Prema našim saznanjima, KSBiH temeljit će svoju kandidaturu na značajnom rezultatskom napretku posljednjih godina – naše mlade selekcije (kadeti i juniori) postali su članovi najvišeg ranga evropske košarke (A-divizija), dok su seniori imali omjer od 3-2 na nedavnom Eurobasketu u Sloveniji, ali su i kao jedina selekcija sa tri pobjede ostali bez drugog kruga.

Argument će nam biti i to što FIBA u svojim kriterijima navodi i “utjecaj koji će učešće na SP-u imati na košarkaški razvoj države”. Da ne spominjemo činjenicu da nema reprezentacije na svijetu kojoj su razgrabili (i još grabe) toliki broj igrača, ali se ona i dalje održava na površini.

Podsjetimo, BiH je u posljednje dvije decenije ostala bez više od 100 igrača, koji su prihvatili košarkaška državljanstva drugih zemalja, ali je, i pored toga, igrala na čak osam od posljednjih 11 eurobasketa!

Rok 30. oktobar

No, pitanje je koliko će to biti dovoljno da “Zmajevi” dobiju jednu od četiri “karte”, posebno zbog toga što isto želi još nekoliko daleko većih federacija, a tu u igru ulazi još jedan bitan kriterij – finansijski, jer odredba prema kojoj federacije svoju kandidaturu mogu “pojačati” donacijama FIBA-i, sigurno nije bez utjecaja.

Krajnji rok za podnošenje kandidature je 30. oktobar. Već na zasjedanju 23. i 24. novembra u Buenos Airesu (Argentina) FIBA bi mogla skratiti listu kandidata, a selekcije koje će dobiti pozivnicu objavit će tokom sastanka u Barceloni (Španija) 1. i 2. februara iduće godine.

Petorka za medalju

Bosna i Hercegovina je bila najviše zastupljena država na Eurobasketu u Sloveniji. Ne samo da je nastupila s vlastitom reprezentacijom nego je imala svoje igrače i u drugim selekcijama.

Bosanskohercegovačka petorka u drugim selekcijama – Mirza Begić (Slovenija), Bojan Bogdanović i Damir Markota (Hrvatska), Emir Preldžić (Turska) i Dino Pita (Švedska) – definitivno bi imala potencijal da se bori za medalju.

Selektor na čekanju

Odgovor na pitanje hoće li Aleksandar Petrović ostati selektor ili će KSBiH tražiti drugo rješenje, nećemo dobiti još neko vrijeme.

Klupko bi se moglo početi odmotavati nakon sjednice Skupštine KSBiH, na kojoj će biti izabran Upravni odbor i ostala tijela Saveza. Sjednica bi se trebala održati 29. oktobra.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close