PolitikaRegion

Hoće li Stoltenberg tražiti smjene Anti- NATO struktura u OS BIH ?!

Kako prenose mediji Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg trebalo bi da posjeti BiH u prvoj polovini februara. Stoltenbergova posjeta našoj zemlji u direktnoj je vezi sa provjerom sprovođenja reformi koje NATO traži kako bi bio aktiviran Akcioni plan za članstvo.

U trenutku kada se NATO savez suočava sa možda i najvećim izazovima od svoga osnivanja i u trenutku kada Rusija sve više širi zonu svoga utjecaja zaista je indikativna posjeta prvog čovjeka NATO saveza Bosni i Hercegovini.

Stoltenberg kako je već rečeno dolazi da preispita sprovođenje reformi koje NATO traži od Bosne i Hercegovine. Nakon afere učešča pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 8.i 9.janaura na obilježavanju Dana RS-a, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, u jednoj svojoj izjavi koja je imala za cilj navodno „smirivanje tenzija“, istakla je da Ministarstvo odbrane BiH vrijedno radi na ispunjavanju uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, a pripadnici Ministarstva kontinurano učestvuju u operacijama podrške miru u svijetu.

Ako ministarstvo odbrane na čijem je čelu kadar HDZ-a, Marina Pendeš, tako vjerno radi na ispunjavanju uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, ako u učešću pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a kojima rukodi Pendeš, nema ništa sporno, čemu onda tako žurna najava neizostavnog posjeta prvog čovjeka NATO-a Bosni i Hercegovini.

Očito je da u samom vrhu NATO-a i nemaju naročito povjerenje prema onome što radi ministrica Pendeš. Najbolji dokaz tome jeste i pismo koje je Komandantica NATO štaba Sarajevo Giselle Wilz, uputila ministrici Pendeš a u kome je istakla zabrinutost zbog najave učešća Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS-a, naglašavajući da ukoliko su prekršeni zakoni BiH treba sprovesti istragu i utvrditi eventualnu odgovornost.

Kao što smo bili u prilici da vidimo zabrinutost komadantice Wilz bila je itekako opravdana. Pripadnici Oružanih snaga i pored jasnog upozorenja od strane komadantice Wilz prisustvovali su obilježavanju Dana RS-a, a šture izjave ministrice Pendeš o spuštanju tenzija i usavršavanju procedura svjedoče jedino o svjesnosti katastrofalnog poteza kojeg je povuklo ministarstvo kojim Pendeš rukovodi.

Da li je dakle najava dolaska prvog čovjeka NATO-a u Bosnu i Hercegovinu samo propitivanje stepena i inteziteta provođenja reformi ili se iza svega kriju i drugi vojni, geostrateški pa zašto ne reći i politički motivi jer i sam NATO nije apolitčka organizacija, i da li će se kako i na koji način ova posjeta odraziti na one političke snage koje se izdaju za pobornike evropskih i euroatlanskih integracija, to ostaje da se vidi.

Osim toga Stoltenbergova posjeta mogla bi razjasniti ulogu onih politika koje staju na stranu Milorada Dodika koji više i ne krije svoju prorusku političku orijentiranost. Rusije koja i defintivno pokušava da razbije NATO. Uostalom to je u Senatu Kongresa SAD-a izjavio James Mattis, bivši general američke vojske kojeg je i sam novi predsjednik SAD-a Donald Trump predložio za ministra odbrane, odnosno šefa Pentagona.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close