Hoće li Fahrudin Radončić danas biti smijenjen s funkcije ministra sigurnosti BiH?

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, a na dnevnom redu je inicijativa za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, koju je predložio Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA).

U inicijativi su naveli da postoje opravdani razlozi za smjenu jer je u događajima 7. februara tokom protesta građana povrijeđen veliki broj osoba među kojima su i policajci, a oštećene su brojne institucije BiH te bi ministar zbog narušene sigurnosne situacije trebao odstupiti s ove dužnosti.

Naveli su da su tokom protesta izazvani požari, napravljena velika oštećena na zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nekoliko zgrada vlada kantona i općina u Bosni i Hercegovini, a zapaljena je i državna zastava te značajno oštećen Arhiv BiH, a u skladu s nadležnostima ministar nije poduzeo radnje da bi se zaštitili građani i imovina.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija ranije je rekao da je stav SDP-a poznat o ovom pitanju. Pozvali su Radončića da podnese sam ostavku te je iz Kluba SDP-a u Predstavničkom domu najavljena podrška smjeni ministra Radončića.

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika iz Kluba SDP-a BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a izmjene bi trebale definirati da u izuzetnim okolnostima u BiH, Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.
Parlament BiH/Foto: AA
Zakon predviđa da se vanredni izbori trebaju organizirati i održati najkasnije u roku od 60 dana od dana donošenja odluke.

Prijedlog zakona o javnim nabavkama također je na dnevnom redu, a Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici podržala ovaj zakon s 25 usvojenih amandmana od 90 predloženih.

Donošenjem novog zakona jasnije će se definirati odgovornost svih koji provode postupak, unaprijediti mehanizmi prevencije zloupotreba u javnim nabavkama, smanjiti troškovi učešća u postupku, kao i birokratski zahtjevi, te uvesti moderne tehnike i postupci javnih nabavki, a ovim zakonom osigurava se potpuna primjena pravila i zahtjeva Evropske unije u pogledu osiguranja slobode protoka robe, ljudi i kapitala.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti za koji je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost dva puta dala negativno mišljenje jer nijedan član iz Republike Srpske nije glasao za ovaj zakon.
Parlament BiH/Foto: AA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ovog zakona kojim se ova oblast usklađuje sa standardima Evropske unije, definira i uloga Finansijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (FOO SIPA-e) kao centralne jedinice koja prima, sakuplja, evidentira, analizira, istražuje i prosljeđuje rezultate analize u ovoj oblasti.

Jedna od novina u zakonu je uvođenje dužnosti notara da FOO-u SIPA-e dostavi podatke za svaki ovjereni kupoprodajni ugovor o prometu nekretnina čija vrijednost iznosi 30.000 KM ili više.

Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu te Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine su na dnevnom redu današnje sjednice.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close