BiHPolitika

HNS optužuje OSCE da obmanjuju javnost i PRAVE LAKRDIJU OD CIK-a

SKANDAL U REŽIJI DRAGANA ČOVIĆA: HNS optužuje OSCE da obmanjuju javnost i PRAVE LAKRDIJU OD CIK-a

Održavanje izbornog procesa je temelj demokratskog funkcioniranja svakog političkog sustava, saopćeno je danas iz HNS-a.

– Ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete, nadzirati izborni proces i implementirati rezultate izbora su birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, cjelokupan izborni proces nema pravno ni bilo kakvo uporište. Upravo tako izabrani članovi ne mogu biti nikakav jamac zakonitog ni transparentnog izbornog procesa, navode iz HNS.


Dodaju da inzistiranje na poštivanju zakonskih i ustavnih procedura prilikom imenovanja članova CIK-a ne može biti kvalificirano kao bilo kakvo uvjetovanje od strane bilo koga.

– Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih otvara put daljnjim nelegalnostima, navode iz HNS.

Dodaju da CIK ne može i ne smije biti politički pristrana institucija, a ona to u ovome sastavu članova definitivno jest.

– Nitko nema pravo javno opravdavati, ili još gore, braniti kršenje Ustava i zakona i pri tome krivicu prebacivati na političku opciju koja zagovara i brani ključnu demokratsku i pravnu normu: poštivanje Ustava i zakona, kažu iz HNS i dodaju:

– Međunarodne organizacije, uključujući i OSCE, upoznate su sa svim nepravilnostima koje su provedene u postupku izbora novih članova SIP BiH. Postojeći Izborni zakon jasno precizira način i pravila odabira članova ove institucije. Također, nadležna tijela upoznata su sa svim nelegalnostima u režiji određenih političkih stranaka i manipulacija oko prijava na javni natječaj za članove SIP BiH. Te iste stranke su izraziti krivci zašto je legalnost i legitimnost ovog tijela dovedena u pitanje i reakcija mora biti upućena istima koji krše i Ustav i zakon i nikakve posljedice ne snose za izazivanje krize oko ove institucije.

Iz HNS pozivaju upravo međunarodne partnere da osude one političke stranke koji  manipulacijama kreiraju politički podložan CIK i njihov direktni utjecaj na izborne procese.

– Izostanak takve osude daje za pravo istim strankama da nastave podrivati Ustav ove države i zakonske propise. Tražiti krivca na pogrešnim adresama i skretanje fokusa s ključne točke navedenog problema, u najmanju ruku predstavlja obmanu javnosti i neskriveni poticaj kršiteljima zakona da nesmetano nastave praviti institucionalnu lakrdiju od SIP BiH, navode iz HNS.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close