Hitna sjednica Vlade FBiH: Spremni na dijalog, sukobi i neredi ne vode ka rješenju problema

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu, potvrdila zaključke sa sinoćnjeg sastanka premijera FBiH Nermina Nikšića i federalnog ministra unutrašnjih poslova Predraga Kurteša s premijerima Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, direktorom Federalne uprave policije, ministrima unutrašnjih poslova i policijskim komesarima ovih kantona, te glavnim federalnim i glavnim kantonalnim tužiteljima ovih kantona.

Anadolija

Vlada je zaključila da svi građani imaju pravo na okupljanje i mirne proteste i pozvala građane da putem dijaloga i snagom argumenata razgovaraju o svim problemima koji su evidentni, naglašavajući da uništavanje imovine i sukobi ne vode prema rješenju.

Vlada je naglasila da policija u svom postupanju treba primjenjivati najviše standarde poštivanja ljudskih prava, ali da kada je riječ o javnom redu i miru, policija je dužna čuvati živote i imovinu svih građana na isti način.

“Federalna vlada posebno napominje da nijedna politička funkcija nije vrijedna jednog ljudskog života. Vlada, također, smatra da treba napraviti jasnu razliku između obespravljenih radnika i onih koji opravdane radničke zahtjeve, koriste kao paravan za izazivanje nemira i nasilja”, saopšteno je nakon sjednice.

Vlada je poručila kako uvažava prava i opravdane zahtjeve obespravljenih radnika i spremna je razgovarati i rješavati njihove probleme, te prihvatiti svako dobro rješenje, posebno kada su u pitanju tri ključna zahtjeva: uvezivanje staža, zdravstveno osiguranje radnika u firmama čiji status nije definiran, te utvrđivanje odgovornosti i kažnjavanje odgovornih za privatizacijsku pljačku i privredni kriminal.

Naglašavajući opravdanost zahtjeva cjelokupne javnosti koji se odnose na kažnjavanje privrednog kriminala i privatizacijske pljačke, “Vlada FBiH podsjeća da od prvog dana u ovom mandatu insistira i očekuje od pravosudnih organa da što prije istraže i procesuiraju izvršioce ovih djela, u čemu su kantonalni premijeri, prisutni na sinoćnjem sastanku, izrazili spremnost na potpunu saradnju i podršku ovom procesu”.

Vlada je danas zaključila da će reafirmirati set antikorupcijskih zakona i uputiti ih u Parlament FBiH na ponovno razmatranje i usvajanje. Ovo se, također, odnosi i na zakone kojima se stvara bolje poslovno okruženje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close