Hillary Clinton: “Ne namjeravam objaviti rat Islamskoj državi!”

Kandidatkinja “Demokratske stranke” za predsjedničke izbore u Americi, Hillary Clinton, prošlog utorka je izjavila kako nije spremna podržati formalnu objavu rata protiv militanata “Islamske države”, iako je dodala da SAD moraju pojačati svoje napore u borbi protiv te terorističke skupine.

“Objava rata zahtjeva razumijevanje raspoloživih sredstava i ciljeva”, ovako je 10. studenog Reuters sažeo izjavu Hillary Clinton sa skupa u New Hampshireu.

“Ako želite objaviti rat, onda morate imati proračun koji ga podupire. Ja mislim da moramo bolje raditi na razumijevanju prijetnji koje nam dolaze od strane radikalnih islamističkih skupina. Islamska država, ili ISIL, proširila se diljem Bliskog istoka i objava rata ne može biti pravi način za borbu protiv takve skupine”, izjavila je Hillary Clinton.

Čudna i vrlo dvosmislena izjava kandidatkinje za Bijelu kuću, koja ne kani objaviti rat teroristima, osim ako za to ne postoje “osigurana sredstva i točno određeni ciljevi”.

Izgleda kao da mogućoj budućoj predsjednici Sjedinjenih Država nedostaje novca i pravih razloga za uništenje “Islamske države”. I to samo tri dana prije no što su islamistički militanti počinili masakr u Parizu.

Njena izjava podsjeća na onu koju je za The Independent u lipnju ove godine dao Richard Barrett, bivši čelnik skupine za antiterorizam britanske službe MI6, koji je ukratko izjavio: “Ako ne možemo uništiti ISIL, onda moramo naučiti živjeti s njim.” Nešto slično je otprilke “izjavio”, pa potom “nije izjavio” i čelnik turskih obavještajnih službi, Hakan Fidan, koji je prema pisanju agencije Anadolu rekao da je ISIL politička realnost, a kasnije je taj intervju opovrgnut.

Kada propaganda graniči s istinom – Nepostojeći intervju s čelnikom turskih obavještajnih službi u kojem “podržava” ISIL i “dobra ideja kalifata koju islamistički revolucionari, eto, ostvaruju terorom”

Zapravo, Hillary Clinton, koja govori o jačanju i širenju “Islamske države” diljem Bliskog istoka, kao da dijeli njegovo mišljenje. “Islamska država” je previše raširena i ne može se iskorijeniti. Očito se gospođa Clinton ne usudi izjaviti da je potrebno živjeti s njom, ali bi se u stvari u srednjem ili dužem roku mogli provoditi samo “ciljani napadi” protiv islamističkih militanata.

Sam stav Washintona prema takozvanom “kalifatu” je uvijek bio nejasan i zbunjujući, a izjava Hillary Clinton nimalo ne pomaže u njegovom pojašnjavanju. Naprotiv.

altermainstreaminfo.com.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close