HE Vranduk: Završena prva faza eksproprijacije nekretnina

JP Elektroprivreda BiH okončala je prvu fazu eksproprijacije nekretnina na lokaciji izgradnje HE „Vranduk“ na području Općine Zenica.

Nakon što je sporazumno i uz obostrano zadovoljstvo riješila odnose sa bivšim vlasnicima, JP Elektroprivreda BiH preuzela je četiri nekretnine na području MZ Vranduk, među kojima su stambeni objekti, građevinsko zemljište pod stambenim objektima, poljoprivredno i šumsko zemljište. JP Elektroprivreda BiH je sa šest vlasnika nekretnina ekspropisanih u prvoj fazi postupka, dogovorila i realizovala ulazak u posjed.

U postupku eksproprijacije, koja se provodi s ciljem izgradnje HE „Vranduk“, identifikovano je ukupno 10 vlasnika nekretnina predloženih za eksproprijaciju.

Za ovu namjenu JP Elektroprivreda BiH izdvojila je 2,6 miliona KM. Na osnovu izdatih općinskih  rješenja o eksproprijaciji i zaključenih sporazuma o naknadama, kao i rješenja o prvenstvenom pravu korištenja radi građenja na određenom zemljištu, do sada je vlasnicima nekretnina isplaćeno 384.692 KM.

Eksproprijacija nekretnina u svrhu izgradnje HE „Vranduk“ provodi se u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, a nakon što je Vlada Federacije donijela odluke kojima je utvrđen javni interes za izgradnju više elektroenergetskih objekata, među kojima je HE „Vranduk“ jedan od prioriteta. Početak izgradnje HE „Vranduk“ na rijeci Bosni, instalirane snage 19,63 MW, planiran je u 2014. godini.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close