-TopSLIDEBiHPolitika

HDZ zakočio EU put BiH i projekt Južne interkonekcije

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH oglasili su se jučer kritikama “onih političkih predstavnika koji imaju nerealne, maksimalističke zahtjeve” te osudom “svih onih političkih aktera zbog kojih je otežano usuglašavanje nacrta zakonskih rješenja”.

 

Navode da to za posljedicu ima da još uvijek nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

Ipak, cjelokupnoj domaćoj i međunarodnoj strani jasno je da u cijeloj priči maksimalističke zahtjeve ima isključivo HDZ. Ključni je Izborni zakon kojeg je HDZ BiH u narativ, ali i praktično postavio za pregovarački stol kao uslov svih uslova, iako to nije uslov koji od Bosne i Hercegovine traži Evropska unija.

Na dalje, HNS u svom jučerašnjem oštro intoniranom saopćenju šalje i otrovne strelice prema Ambasadi SAD u BiH.

Iz HNS-a poručuju – “pod hitno usvojiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine”.

“Svjesni smo da u ovom trenutku nije moguće provesti presude Evropskog suda za ljudska prava zato što to zahtijeva promjenu Ustava Bosne i Hercegovine, a to u ovom trenutku nije realno”, naveli su iz HNS-a.

S druge strane, stav SAD-a je jasan da se “Izborni zakon ne može mijenjati bez izmjene Ustava” te da “po pitanju načina izbora u Predsjedništvo BiH, ne postoji pravna prečica za postizanje ovog cilja”.

Ovo nije jedina tačka, kako bi to rekli iz HDZ-a – prijepora sa SAD. Druga je pitanje Južne interkonekcije gdje Dragan Čović uz podršku Hrvatske, insistira na formiranju nove kompanije sa sjedištem u Hercegovini, čemu se SAD protive. I dok Čović i Hrvatska tvrde da se samo na taj način može umanjiti ovisnost o Rusiji, svi ostali su svjesni da je to tek drugo lice iste kovanice ili je još i opasnije ovisiti o Draganu Čoviću.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close