BiHPolitika

HDZ BiH odbio kompromisno rješenje međunarodne zajednice

U Sarajevu je okončana još jedna runda pregovora predstavnika pet stranaka iz FBiH sa ekspertima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje će omogućiti provođenje presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”. Kao i svi prethodni i ovaj sastanak nije iznjedrio konkretno rješenje.

Nezvanično, HDZ BiH odbio je kompromisno rješenje međunarodne zajednice, odnosno EU i američke administracije, a koje su preostale četiri stranke SDA, SBB, SDP BiH i DF smatrali prihvatljivim.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, rekla je novinarima da danas nije postignut dogovor jer se, prema mišljenju ove stranke, “ne poštuju principi odluke Ustavnog suda BiH”.

– Insistira se na popisu iz 1991. godine i na ustavnim odredbama koje su u ovom trenutku sporne. Mi smo pred Ustavnim sudom BiH podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti u odnosu na Ustav BiH. Znači, nema legitimnog predstavljanja ako se koristi poipis iz 1991. godine i ako je jedan delegat iz svake županije – rekla je Krišto.

Naglašava kako HDZ BiH insistira na tome da rješenja moraju ispunjavati proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH.

– To je ono što je rekao i Ustavni sud i na tome ćemo insistirati, pa ako dođemo do privremenih rješenja, dođemo. Ako ne, Bože moj, imamo svi odgovornost – dodala je Krišto.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close