BiHPrivreda

Hastor tužio Volkswagen, traži odštetu u iznosu od 750 miliona dolara!

Bosanski poduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik niza firmi za proizvodnju autodijelova Prevent, tužio je početkom sedmice njemačkog automobilskog giganta Volkswagen pod optužbom da narušava slobodu tržišnog natjecanja i zatražio odštetu u iznosu od 750 milijuna dolara, piše Reuters.

U tužbi se navodi da VW ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uvjete i cijene usluga. Na primjer, manjim se dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih dijelova za VW u saveznoj državi Michiganu koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji. Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu Prevent, koja se inače specijalizirala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljnjim akvizicijama. 

– Ova je tužba posve neutemeljena. Borit ćemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju – odgovorili su iz Volkswagena za Reuters.

Prevent Grupa je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih tvrtki dobavljača VW diljem svijeta što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahtjeve. Nijemcima se, očekivano, to ne sviđa. Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nijemci su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom s kojim surađuju zadnjih 20 godina. U zadnjem okršaju Preventa i Volkswagena, iz 2016. godine, njemačke tvrtke kćeri Preventa, CarTrim i ES Automobilguss,proizvođači kožnih presvlaka i kutija mjenjača, obustavile su isporuku VW što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na sedam dana. Obustava je uslijedila nakon što VW nije htio pristati Hastoru platiti 58 miliona eura odštete. Znakovito, nakon toga, Prevent i VW su postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još šest godina.

Zaustavljanje proizvodnje VW Grupe zbog okršaja s dobavljačima postala je top tema u evropskim medijima, koji su se javno zapitali ko je prkosni Bosanac koji je zaustavio proizvodnju moćnog Volkswagena?

Rojters je tada prvi put pisao podrobnije o Hastoru. Rođen je 1. januara 1951. godine u Ustiprači, naselju smještenom u blizini Goražda. Hastor je srednjoškolsko obrazovanje završio u Goraždu, a Ekonomski fakultet u Sarajevu 1974. godine. Po završetku školovanja počeo je raditi u Tvornici automobila Sarajevo (TAS).

U Tvornici automobila Sarajevo, Volkswagen je imao 49 posto vlasništva. Hastor je 1989. godine prešao raditi u Volkswagen u Wolfsburg. U Njemačkoj je počeo razvijati vlastiti biznis s Prevent DEV tvrtkom, koja proizvodi dijelove za njemačku automobilsku industriju.

Širenje biznisa u BiH

U Bosnu i Hercegovinu vraća se 1995. godine i u Sarajevu pokreće ASA grupaciju, u okviru koje je poslovala ASA Auto, ovlašteni uvoznik vozila Volkswagen, Audi, Seat, Škoda i Porsche sa kojima je ASA Auto pokrivao gotovo polovicu tržišta prodaje novih automobila. U 2013. godini prodaju automobila VW grupacije preuzela je firma Porsche Austrija sa sjedištem u Salzburgu.

U okviru ASA grupacije, osim prodaje i servisa automobila, počeli su nuditi bankarske i financijske usluge te usluge osiguranja, a grupu su činile Moja Banka, ASA osiguranje, ASA Abanka Leasing, Euromedia i niz drugih, a grupacija se sastoji od 20 različitih firmi s ukupno 600 zaposlenih.

Zatim je 1999. godine u BiH osnovana Prevent grupa, tvrtka za proizvodnju autopresvlaka koja je odmah počea raditi za Volkswagen. Prevent grupa je ubrzo postala jedan od vodećih izvoznika na području Bosne i Hercegovine. Grupacija je s vremenom svoju glavnu djelatnost proširila na proizvodnju interijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće te namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15 hiljada ljudi. 

13.000 zaposlenika u 15 zemalja

Paralelno sa širenjem poslovnih djelatnosti u Bosni i Hercegovini, Hastor nastavlja sa širenjem svog poslovnog carstva u inozemstvu. Prevent Grupa prisutna je u 15 zemalja, među kojima su Njemačka, Austrija, Rumunjska, Španjolska, Brazil, Mađarska i Turska, a korporacija ukupno zapošljava preko 13 hiljada ljudi.

Preuzimanjem tvrtke Ebyl dobili su sedam tvornica autopresvlaka u Austriji, Mađarskoj i Rumuniji, akvizicijom njemačke kompanije TWB preuzeli su tri tvornice u Njemačkoj i Brazilu koje proizvode metalne dijelove za automobilska sjedala. U vlasništvu imaju i tvornicu automobilskih stakala Rioglass sa sjedištem u Parizu.

Od 2009. do 2011. godine Nijaz Hastor je na funkciji člana Nadzornog odbora u AD Plastiku, hrvatskoj kompaniji iz Solina koja proizvodi autodijelove.

Najbogatiji poduzetnici u BiH

O privatnom životu Nijaza Hastora i njegove porodice ne zna se mnogo. Hastor je u braku i ima dva sina, Damira i Kenana Hastora, koji su odrasli u Wolfsburgu i nakon školovanja u SAD preuzeli menadžerske pozicije i upravljaju poslovima kompanije iz Wolfsburga, gdje i dalje žive.

Nijaz Hastor rijetko se pojavljuje u javnosti. Kada to čini, uglavnom se radi o događajima povezanima sa sponzorskim aktivnostima njegovih kompanija, kao što je suradnja ASA Grupe s festivalom Sarajevo Film Festival.

Prema listi najbogatijih poduzetnika u Bosni i Hercegovini koju je objavio Forbes, braća Damir i Kenan su na prvom mjestu s oko 771 miliona KM, s time da u taj iznos nisu uračunati prihodi poslovnih djelatnosti u njihovim firmama van BiH.

(S.B.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close