BiHPrivreda

Hastor se povukao iz hrvatske Elke

Bh. poduzetnik Nijaz Hastor povukao se iz zagrebačke tvornice kablova Elka i vratio je njenom ranijem vlasniku, Miljenku Haceku, piše Poslovni dnevnik. 

Preuzimanje Elke krajem prošle godine najavljeno je kao velika Hastorova investicija u Hrvatskoj, jer je riječ o najvećem hrvatskom proizvođaču kablova.

No, za Hastora, koji je firmu trebao finansijski ojačati i staviti na noge, ulazak u Elku na koncu se pokazao velikim zalogajem, jer se ovih dana povukao i vratio je ranijem vlasniku Haceku, koji je zadržao manji udjel u Elki.

Hastor je svoj poslovni uspon izgradio na proizvodnji za automobilsku industriju za velike proizvođače, a prvi ulazak u kabelsku industriju imao je netom prije Elke, preuzimanjem u stečajnom postupku Tvornice kablova Tomislav u BiH.

Njegova firma Pastor, kako je u vrijeme ulaska u Elku najavljivano, trebala je kompaniji osigurati finansijsku injekciju i reprogram kreditnih obaveza.

Restrukturiranje koje se predviđalo provesti u šest mjeseci nažalost nije realizirano. Da su se vlasnici razdužili, potvrdio je predsjednik uprave Elke Ruđer Friganović.

“Ulaskom Preventa očekivano je prije svega sveobuhvatno finansijsko restrukturiranje društva, koje bi nam donijelo nova sredstva za obrtni kapital i za neophodne investicije. Osim toga novi vlasnik je nagovještavao i sinergiju sa drugim svojim brojnim djelatnostima, te nove proizvodne programe i kupce. Kako se ništa od navedenog u proteklih godinu dana nije ostvarilo to je između suvlasnika odlučeno da će se stvari vratiti na početne pozicije”, odgovorio je Friganović na upit Poslovnog dnevnika o vlasničkim promjenama.

Što se uticaja na poslovanje firme tiče, on kaže kako one nemaju većeg traga, no izostanak provođenja on vidi kao izgubljeno vrijeme.
“Žao mi je izgubljenih gotovo godinu dana, u kojima smo trebali provesti restrukturiranje”, kaže Friganović.
Stari/novi većinski vlasnik Hacek nakon povlačenja Hastora ponovno se tako suočava s traženjem modela za rješavanje finansijskog restrukturiranja Elke.
Prije dolaska Hastora, inače, priželjkivalo se, inače, da u Elku uđe neki od većih evropskih proizvođača kablova.
Što se poslovanja Elke tiče, poznato je da se lani suočila s neizvjesnim iščekivanjem odluke o više od 400 miliona kuna velikim poslom za HEP, za koji se natjecala u partnerstvu s još nekoliko domaćih proizvođača, a od kojeg je HEP na koncu odustao.

Dok je Hastor bio vlasnik i na međunarodnom tržištu došlo je do pada potražnje, zbog čega je lani, prema podacima Poslovna.hr, Elka smanjila broj zaposlenih sa 268 na 206.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close